Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cserkész becsületszó a közös cél érdekében

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2024. május 23. 18:27

A Honvédelmi Minisztérium nagyra értékeli és elismeri a Magyar Cserkészszövetség érdemeit – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a védelmi tárca Magyar Cserkészszövetséggel (MCSSZ) kötött együttműködési megállapodásának aláírásán, Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban, május 23-án, csütörtökön.

„Az elmúlt száz év során a magyar ifjúság nevelésében, valamint a magyar nemzeti nyelv és kultúra megőrzésében a cserkészek kiemelkedő munkát végeztek. Ugyanakkor a mai magyar társadalom és az állam számára is igen hasznos feladatokat vállalnak: a cserkészek önkéntes munkája a közösség iránti elhivatottságukat, az emberek iránti tiszteletüket fejezi ki” – közölte dr. Czermann János, aki beszédében kitért arra: az 1912-ben alapított, 1948-ban betiltott, majd a rendszerváltás óta újra működő Magyar Cserkészszövetség nem csak hazánkban, hanem a szomszédos országokban élő magyarság körében, valamint a világon szórványban élő honfitársaink között is értékmentő- és őrző munkát végez.

A helyettes államtitkár szerint a magyarországi cserkészet mélyen gyökerezik a nemzeti és kulturális hagyományokban. „A cserkészmozgalom az ifjúság nevelését célozza meg olyan örökérvényű értékek mentén, mint a hazaszeretet, a tisztesség, a bátorság, az önfegyelem és a szolgálatkészség. Ezek az értékek nemcsak a cserkészéletben, hanem a mindennapokban is irányt mutatnak a fiataloknak” – sorolta. Mint felidézte, a magyar kormány már korábban együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Cserkészszövetséggel, most pedig a Honvédelmi Minisztérium köt stratégiai partnerségi megállapodást a szervezettel.

2024_05_balna_HM_cserkeszek_egyuttmukodes_alairasa_NG (1)

Dr. Czermann János szólt arról is, hogy a cserkészmozgalom alapítója, Robert Baden-Powell brit lovassági tábornok fontosnak tartotta, hogy minden nemzet a saját kultúrájára és történelmi arcára alakítsa önálló szervezetét. A magyar cserkészet alapjait Teleki Pál miniszterelnök és Sík Sándor költő és piarista tanár rakta le az 1920-as években, de mások mellett Latinovits Zoltán színművész, Szerb Antal író és Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas biokémikus is cserkész volt – ismertette a helyettes államtitkár.

Dr. Kovács Adorján, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke elmondta: a társaság a most megkötött megállapodással elköteleződést vállal arra, hogy a cserkész- és katonaléthez kötődő sztereotípiákat együttes erővel bontsák le. „Egyúttal a Magyar Cserkészszövetség tizenötezer tagját és tagjai által a társadalmat abban is támogatni fogjuk, hogy megértsék a honvédelem lényegét” – tette hozzá a szövetségvezető, majd a cserkészek három felemelt ujjas tisztelgésével és az ismert becsületszóval köszönte meg az együttműködési lehetőséget.

2024_05_balna_HM_cserkeszek_egyuttmukodes_alairasa_NG (7)

Közös célkitűzések


A cserkészmozgalom nevelési eszközei jelentős mértékben támaszkodnak a szabadban végzett elfoglaltságokra, köztük a táborozásra, az erdei és vízi életre, a túrákra és a sportra. Mivel ezek sok hasonlóságot mutatnak a Honvédelmi Minisztérium által életre hívott és támogatott honvédelmi oktatási programokkal, a tárca és a Magyar Cserkésszövetség együttműködési megállapodása elsődlegesen a hazafias nevelés fontosságának hangsúlyozására, a honvédelem ügyének népszerűsítésére, a Honvéd Kadét Program és a cserkészek programjainak kölcsönös megismertetésére, valamint módszertani tapasztalatcseréje fókuszál. A két fél ezentúl a katonai pályára irányítás lehetőségének megteremtéséért, a magyar hadtörténelem megismertetéséért és a katonahősök emlékének ápolásáért, valamint a hadisírok gondozásáért együtt kíván fáradozni. Készülnek honvédelmi tematikájú oktatási együttműködésekkel, például cserkész- és honvédelmi táborok lebonyolításával is.