Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkenhet a rendelt F-35-ösök száma

Szöveg: JETfly |  2010. március 9. 10:00

A Pentagon csökkenteni fogja a megvásárolandó F-35 Lightning II, ötödik generációs vadászrepülőgépek számát, amennyiben a program költségei emelkednének, mivel a 2011-es évre megszabott 708 milliárd dolláros költségvetésen felül nem rendelkezik a minisztérium további anyagi forrással.

Felmerült azonban annak lehetősége is, hogy a védelmi minisztériumnak ki kell dolgoznia egy programot az éves költségvetés átcsoportosítására a repülőgépek megvásárlása érdekében.

Az eredeti elképzelések szerint az USA légiereje, haditengerészete, valamint tengerészgyalogsága számára, több mint 2400 db, a Lockheed Martin által gyártott F-35-ös vadászrepülőgép kerülne megvásárlásra a közeljövőben, amelyekből 680 db a haditengerészet, valamint a tengerészgyalogság állományába kerülne.

A légierő a hagyományos fel- és leszálló (conventional take-off-and-landing, CTOL) F-35A, a haditengerészet a repülőgép-hordozó fedélzeti (CATOBAR) F-35C, míg a tengerészgyalogság a rövid úton felszálló és függőleges leszállásra alkalmas (short-takeoff-and-landing, STOVL) F-35B változatot tervezi hadrendbe állítani.

A napokban látott napvilágot az a hír, miszerint a tengerészgyalogság kaphatna néhány repülőgép-hordozó fedélzeti F-35C-t is, a rövid úton felszálló és függőleges leszállásra alkalmas repülőgépei mellé. A tengerészgyalogság 2012-től tervezi hadendbe állítani F-35B típusú repülőgépeit.

Az Egyesült Államokon kívül további nyolc ország írt alá szerződést F-35 Lightning II repülőgépek megvásárlásáról valamint Szingapúr és Izrael is tervezi beszerzésüket. A Pentagon Japánt is igyekszik meggyőzni az F-35 típus előnyeiről bízva abban, hogy az ázsiai ország is elkötelezi magát az új repülőgép mellett.

1595898048