Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkent az F-35-ös ára?

Szöveg: JETfly |  2010. november 24. 14:17

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerződést módosított a Lockheed Martinnal, mely 30 darab F-35 Lightning II típusú ötödik generációs vadászbombázó megrendeléséről szól. Az új felállás szerint abból a 3,5 milliárd dollárból, melybe a 30 gép kerül, jelenleg már 31 példány is kijön. Érdekes, hogy a legelső szerződés értelmében még 30 gépről és ötmilliárdos megrendelésről beszéltek.

Az új szerződés szerint tehát tíz F-35A kerül a légierőhöz, tizenhat F-35B a tengerészgyalogsághoz, és négy F-35C a haditengerészethez. Így a harmincegyedik F-35-ös már a brit légierő állományába kerül. Tervek szerint további gép kerülhet majd a holland királyi légierőhöz is.

Az új megállapodás szerint így egy F-35-ös ára 112,9 millió dollár. Érdemes megjegyezni, hogy ez év januárjában ez a szám még kereken 113 millió dollár volt, mely ár tartalmazza a teljes logisztikai háttér biztosítását is.

Jelenleg az F-35-ös program a legköltségesebb project az USA-ban, mely összességében 382,4 milliárd dollárt emészt fel. Időközben az Egyesült Államok védelmi minisztériuma közzétette, hogy eddig az F-35-ös program már négyéves lemaradásban van, ezért a folyamatos csúszások miatt közel 614 millió dollárt követel a Lockheed Martintól.