Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína újabb Z-9W helikoptereket adott át

Szöveg: JETfly |  2010. november 24. 15:20

Kína a napokban Z-9W típusú helikoptereket adott át, eddig ismeretlen ország számára. Erről a Zhuhai-ban megrendezésre került Airshow China 2010 légiszalonon nyilatkozott a CATIC (China National Aero-Technology Import & Export Corporation) vezetője, Zeng Wen.

A CATIC vezetője hozzátette, hogy egyelőre nem nyilatkozhat az ügyben, hogy kinek is adták el a forgószárnyasokat. Információk szerint azonban feltételezhető, hogy valamely afrikai ország vásárolt a típusból.

A Z-9-es helikopter a francia AS-365 Dauphin helikopter licensz verziója, melyet a Harbin Aircraft Manufacturing Corporation vállalat fejleszt. Kína a Z-9W katonai változatot még az 1990-es évek elején állította szolgálatba, azonban a típus modernizált változata 2005-től került a légierőhöz.

A 2010-es évben már nem először ad át ilyen helikoptereket Kína, ugyanis januárban a kenyai légierő számára is leszállítottak két példányt. Tervek szerint a közeljövőben újabb két helikopter átadására kerülhet sor.

Kína kifejlesztette a Z-9-es haditengerészeti verzióját is, mely a Z-9EC névre hallgat. A helikoptereket tengeralattjárók, valamint vízfelszíni célok felderítésére használják, mely verzióból Pakisztán is vásárolt néhány példányt.

1595910369