Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erőfeszítések

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. november 24. 16:21

Kilián Nándor dandártábornok Michel Kossowski orvos ezredessel, a francia tábori kórház igazgatójával együtt egy segélyprogram beindítását kezdeményezte. Ez elsősorban a kisgyermekes családokat támogatja.

 A KAIA-val szoros együttműködésben dolgozó bolgár katonák és a kórházban
szolgáló magyar egészségügyi csapat néhány hete felvetette, hogy a
környéken élő afgánok megnyerésével fokozni lehetne a repülőtér
biztonságát. A bolgár és magyar tisztek felmérték azt, hogy milyen segítséget nyújthatnának a helyieknek. Megvizsgálták, hogy az ISAF milyen erőforrásokat tud ehhez biztosítani, illetve hogyan lehet a két fél együttműködését szorosabbra fűzni.

Kitartó munkájuk hamar eredményre vezetett. A francia tábori kórház a katonák sürgősségi ellátása mellett az afgánok gyógyítását is segíti. A baleseti és sebészeti ellátást mindenki igénybe veheti: felnőttek és gyermekek egyaránt. A szülők a gyermekeikkel maradhatnak a gyógyulásuk végéig, a kórházban tölthetik a teljes napot, ellátásban is részesülnek.

1595910606
Kézenfekvőnek tűnt, hogy a segély főként a kisgyermekes családokat kell, hogy támogassa. Az ISAF téli ruhákat, tanszereket és gyerekjátékokat ajándékozott nekik. Kilián Nándor dandártábornokot elkísérte a helyettese, Jason Werchan ezredes is, valamint a bolgár partnerek szolgálati elöljárója, Veselin Tsekovski ezredes.

A kórházban jelenleg négy gyermeket ápolnak. A magyar csoport orvosa és nővérei elmondták, hogy a gondoskodásért kapott hála még jobban erősíti a katonák és a civilek jó kapcsolatát. Minden résztvevőt örömmel töltött el az a pillanat, amikor a gyerekek és szüleik átvették az ajándékokat.

A kezdeményezésnek folytatódnia kell. Az előkészítő csoport gondoskodott arról, hogy a kórház egy kisebb raktára megteljen adománnyal. Az igazgató a háláját fejezte ki, és azt reméli, hogy a közös erőfeszítések fokozzák mindhárom szövetséges ország kapcsolatát és az ISAF jó megítélését.

1595910606