Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös helikopter, közös hang

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 24. 16:57

Szeptemberben tért vissza Szolnokra az MH Légikiképzés-támogató Csoport első váltása (AMT-1). A tízfős csapat négy hónapot töltött Afganisztánban. A végigdolgozott hónapok alatt minden együttműködő fél komoly tapasztalatokra tett szert.

Az AMT-1 az Afgán Nemzeti Hadsereg légierejében szolgáló harci helikopteres hajózó állomány elméleti és gyakorlati repülőkiképzéséért, valamint a helikopterek csapatszintű üzemben tartásának mentorálásáért volt felelős. A csapat kiutazását több hónapon át tartó felkészítés előzte meg – hangsúlyozta Lázár Béla őrnagy, az AMT-1 parancsnoka.

A felkészítést a Magyar Honvédség különböző alakulatai, szervezetei támogattak. Fontos eleme volt e munkának a Kabulban végzett szemrevételezés, így az AMT-1 kiutazó teljes állománya már tudta, hol és kikkel fog dolgozni. Csehországban pedig a már felgyűlt tapasztalatokat „kérték el" a hasonló feladatot végzett cseh mentorcsapat tagjaitól.

Erre szükség is volt, hiszen izgalmas és járatlan út volt ez a magyar katonák számára, legalábbis helikopteres szemszögből. Hosszú idő óta ez volt az első olyan misszió, ahol helikopterekkel műveleti terület feletti repüléseket hajtottak végre magyar hajózók.

A kinti feladatrendszerben benne volt a repülési feladatok végrehajtása is. Ennek megfelelően sokrétű feladatokra kellett felkészülni, a megfelelő felszereléseket beszerezni.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 26-án megjelenő számában!