Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúszik a USS Kitty Hawk nyugdíjba vonulása

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 30. 7:27

Az amerikai haditengerészet (US Navy) veterán repülőgép-hordozója, a még hagyományos meghajtású USS Kitty Hawk leváltása komoly késedelmet szenvedhet, hiszen a helyére érkező Nimitz-osztályú USS George Washington fedélzetén májusban pusztító hatalmas tűz nagyobb károkat okozott, mint azt az első kárfelmérések alapján gondolták.

Május 22-én a USS George Washington szellőző-rendszerben csaptak fel először a lángok, ezt követően pedig az elektromos és kommunikációs kábeleken tovaterjedtek a hajó többi részére. Közel 120 kilométernyi kábel égett le mire sikerült fél nap alatt eloltani a tüzet, és rengeteg egyéb berendezés is megsérült. A hajón több mint 3800 helység található, ezek mintegy két százalékában történt valamilyen káresemény.

A tüzet – az eddigi vizsgálatok szerint – a gyúlékony anyagok szakszerűtlen tárolása okozta. A részletes kárfelmérés alapján a szakemberek megállapították, hogy a hordozó javítása és a még rejtett hibák megtalálása lényegesen több időt vesz majd igénybe, mint azt korábban gondolták. Ennek következtében a USS Kitty Hawk is előretolt támaszpontján, a Japánban található Jokosukában marad még, holott már nyugdíjba kellett volna vonulnia.

A USS George Washington jelenleg a nyugati parton található San Diego-ban van javításon, a veterán USS Kitty Hawk pedig feltehetően jövő év elejéig még hadrendben marad.