Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonyabb kiképzési rendszer a speciális erőknél

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 30. 7:22

Az elmúlt években szerzett háborús tapasztalatok sok változást eredményeztek az amerikai hadsereg speciális erőinél. A változások főként a kiképzések menetét érintik. Eddig egy évbe telt, amíg egy gyalogos a speciális erők szolgálatába állhatott. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati kiképzés, olyan valós helyzetek bemutatása, amelyekkel az újoncok nagy eséllyel találkozhatnak – például Irakban vagy Afganisztánban.

További változást jelent, hogy az újoncok első nyelvi képzése is része a kiképzésnek (Special Forces Qualification Course), korábban ezt csak az SFQC után kezdhették meg a katonák. 2005 előtt jóval kevesebb lehetőség jutott az éles lőszerek kipróbálására, de ezentúl már ez sem jelent majd hátrányt, hiszen a kiképzések sokkal gyakorlatiasabbá váltak. A szimulátorok is korszerűbbé váltak, így hasznos kiegészítői a kiképzésnek.

A régebbi képzési rendszer 63 héten keresztül zajlott, de az eltelt idő során sok hét ment el azzal, hogy várni kellett az oktató-repülőgépekre vagy a speciális felszerelésekre. Az új képzési rendszer ezt a felesleges időpocsékolást is minimálisra kívánja szorítani. A visszajelzések alapján elmondható, hogy a modernizált képzési rendszer valóban működik, ráadásul egyre több a jelentkező a speciális erők állományába.