Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni offenzíva a tálibok ellen

Szöveg: hirtv.hu/honvedelem.hu |  2008. június 30. 7:19

A pakisztáni hadsereg hadműveletet indított a tálib ellenállás felszámolására az ország észak-nyugati tartományaiban. Ezt a területet a pakisztáni kormány eddig nem tudta ellenőrzése alatt tartani.

Pakisztáni katonai hadoszlop indul bevetésre Pesavar városából. A katonák az ország észak-nyugati tartományaiba indulnak, ahol a kormány eddig nem tudta megvetni a lábát. Ezt a területet a pastu törzsek uralják, fegyverrel és emberrel támogatva afganisztáni testvéreik harcát a kabuli kormány és a nyugati katonák ellen.

Hamid Karzai afgán elnök és az amerikai csapatok eddig hiába kérték a pakisztáni kormányt, hogy csapjon le a határ túloldalán menedéket találó tálibokra. A tálibok már a hárommilliós Peshawarba is beszivárogtak, hogy terjesszék iszlamista nézeteiket. Innen alig kétórás út vezet a 150 milliós atomhatalom szívébe, Iszlamabad fővárosba.

Pervez Musharaf pakisztáni elnök nem halogathatta tovább a katonai akciót.

A katonák aknatűz alá vették az iszlamisták állásait, válaszul a pakisztáni tálibok vezére felfüggesztette a béketárgyalásokat a kormánnyal. Baitullah Mehszúd országszerte válaszcsapással fenyegette meg a kormányt.

CímkékAfganisztán