Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúszik az Admiral Gorshkov átadása

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 28. 18:59

Az indiai védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy az Admiral Gorshkov repülőgép-hordozó átadása 2012 decemberére várható. Előzetes tervek szerint a hajó teljes körű modernizációjának és felújításának befejezését, valamint a hajó átadását 2012 elejére várták.

A csúszást azzal magyarázzák, hogy az ütemterv szerinti befejező munkálatok kitolódnak, valamint a hajó tengeri próbái is módosulnak, azonban a részletekről egyelőre nem nyilatkoztak.

Az orosz és az indiai fél már korábban, 2004-ben tárgyalásokat folytatott arról, hogy az orosz haditengerészet által kivont, Kijev-osztályú Admiral Gorshkovot eladják India számára. Az üzlet értéke akkor még megközelítőleg 1,5 milliárd dollár volt. 2007-ben, a program halasztására hivatkozva, az indiai fél hirtelen szüneteltette a további kifizetéseket, így a munkálatok abbamaradtak. 2010 márciusában azonban egy újabb szerződés aláírására került sor Oroszország és India között.

Az időközben Vikramaditya névre keresztelt hajó modernizálása az új szerződés értelmében immár 2,3 milliárd dollárra rúgott.

Természetesen ez az összeg nem csak a hajó modernizálását és a hadrendbe állításának költségét fedezi, hanem beletartozik még a megrendelt 16 darab MiG-29K, valamint néhány Ka-27-es és Ka-31-es helikopter is. 2010 szeptembere közepén az indiai haditengerészet nyilvánosságra hozott néhány információt a kiadásokról: a 2,33 milliárd dollárból 29 millióba került a 40 indiai mérnök képzése és teljeskörű ellátása, továbbá 85 millió dollár ment el a hajó technikai dokumentumainak megvásárlására.