Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz közvetlen közelében folynak harcok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 30. 8:26

Damaszkusz közvetlen közelében folynak heves harcok a szíriai kormányerők és a Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei között – közölte január 29-én, vasárnap a szökött katonákból alakult szervezet szóvivője.

A tájékoztatás szerint az összecsapások fővárostól mindössze 8 kilométerre zajlanak, és egyre közelebb kerülnek hozzá. A kormány több tucat harckocsit és páncélozott csapatszállító járművet küldött erősítésként az embereinek a város keleti pereménél lévő, külvárosokból és falvakból álló övezetbe, ahol a katonaszökevények állásokat foglaltak el, és ellenőrző pontokat állítottak fel.

Csütörtök óta becslések szerint mintegy százan vesztették életüket az összecsapásokban. A kormányerők nehézfegyvereket is bevetnek. Az állami hírügynökség szerint vasárnap „terroristák" aknát robbantottak egy katonákat szállító autóbusz alatt, és utasai közül hatot megöltek.

A szóvivő szerint szombaton Homsz tartományban újabb ötven katona és tiszt fordított hátat a rendszernek, és a többségük csatlakozott a kormányellenes felkeléshez. A Szabad Szíriai Hadsereg a saját állítása szerint már 40 ezer emberből áll. Az információkat független forrásból nem lehet megerősíteni, mert a szíriai rendszer korlátozza a külföldi tudósítók tevékenységét.

Címkékharckocsi