Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

DARPA-újdonság: robotgepárd

Szöveg: Háború Művészete / HTKA |  2011. március 7. 8:09

Ha fel kéne sorolnunk, hogy mennyi érdekesebbnél érdekesebb (és őrültebbnél őrültebb) szerkezettel rukkolt elő a DARPA az elmúlt években, bizony szép kis listát kapnánk. Az ember sokszor nem is képzelné, hogy mennyi ötlet lakozik a szervezet embereinek fejében, és néha azt hihetnénk: az aktuális masinánál futurisztikusabb vagy hihetetlenebb már semmi nem lehet. Aztán egyszer csak arról olvashatunk a hírekben, hogy a DARPA-nál mégis sikerült felülmúlniuk magukat. Nos, most is éppen ez a helyzet.

Az nem újdonság senki számára, hogy a jövő hadviselésében a robotok nemcsak a légi harcászatot fogják forradalmasítani, hanem a szárazföldit is. Ez a folyamat már egy ideje folyik, jeles képviselői pedig a robbanószerek semlegesítésében tevékenykedő (és ezáltal emberi életek százait megmentő) távirányítású robotok. Azonban a fejlesztések iránya a nagyobb méretű, mobilitású és teherviselésű harci eszközök felé tendál, melyek már akciódúsabb feladatokra is alkalmazhatóak lesznek. Formailag pedig általában állatokra hajaznak: már készül a robotkutya, a robotpók és robotkígyó is.

Véleményünk szerint a DARPA a közelmúltban minden bizonnyal afrikai szafarira küldte néhány innovatívabb mérnökét, akik fejében – miközben mélyen elmerültek a szavanna állatvilágának elemzésében – megszületett a nagy ötlet: miért ne lehetne egy robotgepárdot is csinálni? A tervezet további gondozásra érdemesnek minősült a vezetők részéről, így a Boston Dynamics vállalattal összefogva nekiláttak a koncepció kidolgozásának. Mostanra ott tartanak, hogy a hivatalos információk szerint 2012-ben be is mutathatják az első prototípust.

A robotgepárd állítólag közel 50 km/órás-s sebesség elérésére is képes lesz. Arról nem szól a fáma, hogy ezt csak sík terepen produkálhatja majd, vagy dimbes-dombos környezetben is. Tehát az igazi gepárdhoz hasonló száguldásra nem lesz képes, ám ezt a sebességet sokkal hosszabb ideig tarthatja majd, mint a nagymacska, és egy átlagos katonánál sokkalta gyorsabban tud majd futni. Ezt a tulajdonságát főként felderítő bevetések során kamatoztathatja, de nem kizárt, hogy fegyverzet hordozására is képessé teszik majd.

Tervezésénél fontos szempont volt a mozgékonyság, amiről a csuklós rendszerű fej és gerincoszlop gondoskodik. Ezek segítségével rendkívül gyors irányváltásokra képes, valamint az eddigi robotokhoz képest kiemelkedően jó manőverező-képességről tehet majd tanúbizonyságot. A Boston Dynamics közleménye szerint egyelőre nem tervezik, hogy rövidebb időn belül katonai szolgálatba állna – egyelőre csak a prototípust készítik el, melyet hosszasan tesztelnek. Így mintegy technológiai demonstrátorként funkcionálhat a robotgepárd, utat nyitva a hasonló, de nagyobb, erősebb és fejlettebb eszközöknek.

A katonai felhasználáson túl a szerkezet a civil életben is megállhatja majd a helyét: elsősorban a tűzoltóságok és a katasztrófa-védelem szolgálatában mutathatja meg erényeit.