Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország ellenezné a Nyugat líbiai katonai beavatkozását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 7. 7:05

Negatív hatása lehetne, ha a Nyugat katonailag beavatkozna Líbiában, ezért a francia vezetés ezt nem támogatja – közölte Alain Juppé francia külügyminiszter vasárnapi kairói sajtóértekezletén.

„Ám fel kell készülnünk a reagálásra, ha a harcok még véresebbekké válnak. S ez az oka, hogy miért egyeztünk bele a Líbia feletti légtértilalmi övezet előkészületeinek kidolgozásába" – mondta Juppé. „Szerintünk azonban egy ilyen lépés csak az ENSZ felhatalmazása alapján tehető meg, s az Arab Liga, illetve az Afrikai Unió részvételével" – tette hozzá.

Juppé szombaton közölte: a franciák és a britek közösen próbálják elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon határozatot a Líbia feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról. Ezzel meg lehetne akadályozni, hogy a líbiai haderő repülőgépei a lázadók fegyvereseit, illetve az ellenzék által ellenőrzött településeket bombázzák.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter a héten figyelmeztetett: egy ilyen beavatkozás mindenképp támadást jelentene, hiszen első lépésként meg kellene semmisíteni az észak-afrikai ország légvédelmét. Ám azt is hozzátette: ha Barack Obama elnök – mint az amerikai haderő főparancsnoka – elrendelné, hogy teremtsék meg a légi fedezetet a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló erők számára, akkor a Pentagon képes lenne ennek végrehajtására.

Megfigyelők szerint egyébként Franciaország a Kadhafi-rendszer elleni fellépés élvonalában van: nem pusztán a légtértilalmi övezet létrehozásán munkálkodik, de egyedüli tárgyalópartnereként ismerte el a felkelők által alapított Líbiai Nemzeti Tanácsot, s emellett humanitárius légihidat létesített a menekülő külföldiek elszállítására. A párizsi vezetést sok kritika érte a tunéziai válság kezelése miatt (azaz azért, hogy szinte az utolsó órákig az elüldözött tunéziai elnök oldalán állt), s a jelek szerint most nem szeretne még egyszer okot adni ilyen bírálatokra.

Így azután a francia vezetés még csak nem is reagált Kadhafi vasárnapi javaslatára, hogy a líbiai helyzet kivizsgálására létrehozandó ENSZ-bizottságot Párizs vezesse majd.

A francia kormány számára Kadhafi már nem tárgyalópartner; s Juppé most vasárnap, Kairóban újból leszögezte, hogy a líbiai vezetőnek távoznia kell.

CímkékENSZvizsga