Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Deep Survival

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2011. június 11. 10:49

Idén májusban már kilencedik alkalommal került sor Táborfalván a Deep Survival elnevezésű túlélő gyakorlatra, melyet – az MH 34. Különleges Műveleti Zászlóaljjal, illetve az ellenséges erők (OPFOR) szerepben közreműködő MH 25/88. Könnyű Lövész Zászlóaljjal együttműködve – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tervezett, szervezett és irányított.

1595919990
A bázis állományából kerül ki a három tapasztalt oktató is: Bali Tamás alezredes, Simon Zsolt őrnagy és Réz Levente őrnagy.

Bali alezredes komoly nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik, ugyanis ő Törökországban szerezte meg a szükséges ismereteket és az oktatói minősítést. Simon őrnagy és Réz őrnagy a hazai kiképzést kanadai, illetve amerikai tanfolyamokon egészítette ki. Ők maguk természetesen jó példával motiválták a résztvevőket, hiszen minden feladatot végrehajtottak az éppen aktuális résztvevőkkel.

Az először 2006 júliusában megrendezett gyakorlat célja, hogy a résztvevőket (alkalmanként maximum 20 főt) 12 nap alatt a lehető legjobban felkészítse a túlélési, úgynevezett SERE (Survival, Evasion, Recovery, Escape) követelmények teljesítésére. Az elsődleges célcsoport a hajózó állomány, illetve a fedélzeten szolgálatot teljesítők, de kötelező mindenki számára, aki szolgálati kötelmei részeként légi út során (támadás vagy műszaki hiba következtében) ellenséges területen találhatja magát.
Korhatár nincs; az eddigi legidősebb résztvevő éppen a bázis jelenlegi parancsnoka, aki az első gyakorlaton 51 évesen teljesített kiválóan. A májusi csapat korelnöke, Remzső Zsolt őrnagy is igen közel van hozzá a maga 48 évével. Rajta kívül Dajka Attila századosnak volt különösen emlékezetes ez a pár nap, aki a gyakorlat ideje alatt ünnepelte 35. születésnapját.

Ideális esetben a képzésen kétévente ajánlott a részvétel. A gyakorlat ennek jegyében most először szinten tartó funkciót is betöltött. A 15 „újonc" mellett három fő korábban megszerzett jártasságát tehette próbára, illetve fejleszthette tovább, különös hangsúlyt fektetve a harcászati és harctéri sebesül-tellátó (COMBAT MEDIC) képességekre.
Mind a 18 résztvevő sikeresen teljesítette a követelményeket, ebből nyolcan kiválóan. A gyakorlat magas színvonalának híre külföldre is eljutott. A lehetőségre váró magyar katonák mellett Ausztriából is jelezték már részvételi szándékukat.
A hírnév pedig kötelez…

Folyamatban van a legmagasabb (STANAG SERE „C") szintű tanfolyam kidolgozása, mely a tervek szerint 2012 májusában indulhat. Ez már a fogságba esésre és kihallgatási technikákkal szembeni tevékenységre is felkészít.
A májusihoz hasonló túlélő gyakorlat legközelebb idén szeptemberben lesz, melyre a résztvevő állomány hamarosan kijelölésre kerül.

1595919990
 
1595919991
 

1595919991

 Fotó: Antal Viktor zászlós