Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menekül a szíriai lakosság

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 11. 12:17

Pár nap alatt gyakorlatilag szellemvárossá változott a lázongó Dzsiszr-es-Sugúr a szíriai hadseregtől és a megtorlástól való félelem eredményeként. A Bassár el-Aszad elnök öccse által vezetett katonai erők elszántak a „totális harcra” a rezsim védelmében, bár ellenállásra már nemigen számíthatnak a török határ közelében fekvő 45 ezer lakosú településen.

A helybeliek többsége a környező falvakba sietett, és csütörtökig már több mint 2400-an menekültek a szomszédos Törökországba a lakóhelyüket körülvevő tankok és fegyveres erők elől. Június 10-én, pénteken a hadsereg katonai műveletet kezdett a városban és környékén, ahol a hatóságok szerint a rendvédelmi erők 120 tagjával végeztek “fegyveres csoportok".

Az egyik török sátortáborban menedéket találó, Rami néven bemutatkozó fiatal szíriai férfi azt mondta, a szíriai erőket azután mozgósították, hogy zendülés tört ki a rendőrök és katonák között, akik vitába keveredtek, miként lépjenek fel a rendszerellenes tüntetőkkel szemben. Több katona levetette egyenruháját, és nem engedelmeskedett a civilek lelövésére felszólító parancsnak. Az ellenállásnak esetenként súlyos következménye lett: három dezertálni próbáló újoncot lefejeztek az Aszad elnökhöz hű erők.

“Az egész két tüntető egy héttel ezelőtti megölésével kezdődött, ami után a rendőri erők között összecsapások törtek ki, miután többen – az Aszad-klánhoz hasonlóan a kisebbségi alavitákhoz tartozó rendőrkapitány felszólítása ellenére – nem nyitottak tüzet a felkelőkre" – számolt be a részletekről Rami. Mint mondta, jónéhány katona, aki szintén nem akart belemenni ártatlan civilek megtámadásába, fogta a sátorfáját, levetette egyenruháját, letette fegyverét és elmenekült a családjával. “Aztán két helikopterből a rezsimet szolgáló erők vaktában tüzet nyitottak a lakosokra és házakra is, ami végül a város tömeges elhagyásához vezetett" – folytatta a matematika tanárnak készülő egyetemista fiatal. Rami megemlítette azt is, hogy több barátját nem éri el, és félti az életüket.

Egy férfi, aki Dzsiszr-es-Sugúrban maradt, megerősítette, hogy a város majdhogynem üres, és a többség elmenekült a közelgő tankok és páncélozott harcjárművek elől.

Szíriai aktivisták szerint több mint 1300 ember – többségük fegyvertelen civil – halt meg eddig a 11 hete tartó tüntetések elleni hatósági fellépés során. Egy kormányszóvivő, Reem Hadded pedig úgy nyilatkozott, hogy április közepe óta a biztonsági erők 500 tagja vesztette életét, közülük 120-an Dzsiszr-es-Sugúrban és körzetében. Hadded a Sky News brit televíziónak hangsúlyozta: a hatóságok csak akkor nyitottak tüzet, amikor a felkelők rájuk lőttek.