Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekekkel telt meg a laktanya

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. június 11. 13:51

Fennállása óta először rendezi meg a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Nyitott Kapuk Hete című programsorozatot június 6. és 12. között. Ebben az egy hétben a laktanya kitárja kapuit az érdeklődő óvodás, általános és középiskolás gyerekek, tehát a fiatal korosztály képviselői előtt.

Ez a hét másképp mozgalmas Győrben, mint a többi: hétfőtől kezdve gyerekek népesítik be a légvédelmi rakétások laktanyáját. Az óvodás korosztálytól kezdve egészen a középiskolásokig számos helyi és környékbeli oktatási intézmény diákjai látogattak az objektumba, hogy kísérőikkel együtt megtekintsék a haditechnikai parkot – azaz az alakulat már nem rendszeresített technikai eszközeit –, az alakulótéren berendezett statikus technikai bemutatót az ezrednél használatos eszközökkel, illetve a számos további helyszínt.

„Korábban is rendszeresen kaptunk megkereséseket középiskolákból", mondja kérdésünkre Cseszreginé Csekei Judit százados, az alakulat kommunikációs tisztje. „A Nyitott Kapuk Hete azonban teljesen új kezdeményezés, hiszen eddig leginkább arról volt szó, hogy külön érkeztek csoportok, akiknek egy-két ember mutatott be egy-két eszközt. Ennek nyomán jött a parancsnok úrtól az az ötlet, hogy egész héten, reggel 9-től délután 14 óráig sokkal színesebb programokkal várjuk a gyerekeket és a pedagógusokat." A Nyitott Kapuk Hete a minden évben megtartott nyílt napoktól is eltér, hiszen ezúttal nem családi programról van szó: tanáraik, nevelőik kíséretében csak a gyerekek tesznek látogatást a katonáknál.

A programok közül a rendszeresített és már nem használatos eszközök szemléjén túl folyamatosan nagy érdeklődés mutatkozik a győri Toborzó és Érdekvédelmi Iroda által biztosított repülőgépszimulátor, illetve a fegyver- és vegyivédelmi bemutató helyszínein, de a felső tagozatosok és a középiskolások – érthető módon – igen lelkesen fogadták a paintball- és air-soft lövészet lehetőségét is. A korosztályokat illetően azonban a legkisebbek lepték meg legjobban a győri katonákat. „Legnagyobb meglepetésünkre az óvodások a legnyitottabbak", mondja Cseszreginé Csekei Judit. „Mindent óriási lelkesedéssel néznek meg, mindenre felmásznak, mindenhová bemennek, dudálnak, forgatják a kormányt a járművekben, szék nem marad üres, ha megjelennek valahol. Mondhatni, hogy teljes kihasználtsággal üzemelünk miattuk, így aztán a jövő évben már nem csak egy kijelölt napon, hanem egész héten várjuk majd a kicsiket." Mint megtudjuk, az óvodások még nemtől függetlenül egyformán érdeklődőek, a nagyobbak közül azonban már inkább a fiúk azok, akik nagyobb örömmel veszik kézbe az eszközöket, nézik meg a bemutatókat.

A Nyitott Kapuk Hetére az alakulat számos intézményt hívott meg, és a visszajelzések alapján a hét végéig mintegy 1500 gyermek fordul majd meg a laktanyában. A csoportokat katonák kísérik, akiknek türelmes, derűs, gyermekközpontú munkájával a pedagógusok is elégedettek. A meghívottak között a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthonból érkezettek is ott vannak, akik számára korábban az alakulat már egy farsangi ünnepség megrendezéséhez is nagy segítséget nyújtott.

Mint a toborzók részéről Fekete Róbert mérnök őrnagy elmondja, a hasonló nyílt rendezvények közül ez a mostani speciális, hiszen azokon egyébként általában vegyes korösszetételű közönség szokott megjelenni, itt pedig csak gyerekek vannak. A toborzók szempontjából érthetően elsősorban a pályaválasztás előtt állók jelentik a fő célcsoportot, de mindenképpen hasznosnak találják, ha már a kicsik is találkoznak a katonákkal, és tudatosul bennük a honvédség léte, tevékenységének jellege.

További képekért kattintson galériánkra!


Fotó: A szerző felvételei