Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea átvehette első 737 Peace Eye légtérellenőrző repülőgépét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 6. 10:12

Dél-Korea a napokban vehette át első Boeing 737-700 Peace Eye légtérellenőrző repülőgépét, amit a szükséges tesztrepülések elvégzése után 2011 szeptemberében állíthat hadrendbe az ország légiereje. Az új AEW&C gép a Boeing Seattle-i gyárából indult útnak, és a Szöultól 450 kilométerre, délkeletre található Gimhae légibázison fogadták leendő üzemeltetői.

Dél-Korea még 2006-ban írta alá azt az 1,6 milliárd dolláros szerződést, melynek keretein belül négy darabot rendeltek a 737-700-ast alapul vevő Peace Eye légtérellenőrzőből. Hasonlóan az első géphez, a fennmaradó három példányra is a Korea Aerospace Industries (KAI) szereli fel és állítja üzembe a Northrop Grumman által kifejlesztett, korszerű MESA (Multi-Role Electronically Scanned Array) radart. A dél-koreai 737 AEW&C flotta várhatóan 2012-ben lesz teljes.

Az új gépek beszerzésével jelentősen javul a dél-koreai légierő légtérellenőrző képessége: a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) bejelentése szerint már egy Peace Eye alkalmas lesz az egész Koreai-félsziget ellenőrzésére. Dél-Korea mellett további két ország is ezt az AEW&C gépet választotta: Ausztrália a Wedgetail program keretein belül rendelt négy példányt, ezek a gépek várhatóan 2011 decemberében válnak hadrafoghatóvá, Törökország szintén négyet rendelt a típusból, mely gépeket a Peace Eagle program keretein belül szerzik be.