Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea katonai bázist épít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 28. 20:53

Haditengerészeti bázist épít Dél-Korea egy Japán által is követelt sziget közelében abból a célból, hogy hadihajói egy esetleges konfliktus esetén hamarabb érhessenek a helyszínre, mint a japán erők – jelentette be egy dél-koreai parlamenti képviselő szeptember 28-án, szerdán. A bázist 300 millió dolláros költséggel fogják felépíteni Ullung-szigeten, amely a vitatott hovatartozású szigetekhez legközelebb eső sziget.

A Japán-tengeren fekvő, jelenleg Dél-Koreához tartozó, de a Japán által is követelt szigeteket dél-koreaiul Dokdónak japánul Takesimának nevezik, és Dél-Korea egy kisebb rendőrőrsöt tart fenn rajtuk.

A haditengerészeti projektet részben finanszírozó közlekedési minisztérium szerint az építkezés 2012-ben kezdődik el, és a torpedórombolók illetve egy 14 ezer tonnás kétéltű helikopter-hordozó befogadására alkalmas bázis 2015-re készül el.

„Ennek révén hadihajóink egy összetűzés esetén gyorsabban elérhetik a Dokdo-szigeteket, ami megkönnyíti területi jogaink érvényesítését" – mondta Csung Mi-Kjung parlamenti képviselő. A dél-koreai hajók az Ullung-szigeti bázisról egy és negyed óra alatt tudnak majd elérni a vitatott zónába, míg a japán csapatoknak ehhez három órára van szükségük.