Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea katonai tárgyalásokat javasolt Phenjannak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 26. 15:26

Katonai tárgyalásokat javasolt Dél-Korea szerdán Észak-Koreának. Szöul indítványozta, hogy a megbeszélésekre február 11-én, a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, Panmindzsonban kerüljön sor. Amennyiben a Dél-Korea által javasolt találkozó létrejön, ez lesz a két Korea közötti első konzultáció a tavaly novemberi, négy halálos áldozatot követelő jonpjongi támadás óta.

A védelmi minisztérium szóvivője nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a tervezett munkatalálkozót magasabb szintű tárgyalások követhetik. Ennek kapcsán a szóvivő a miniszteri találkozó lehetőségére utalt. Ez utóbbihoz ugyanakkor feltételeket is szabott, hangoztatva annak szükségességét: Észak-Koreának vállalnia kell a felelősséget a dél-koreai Jonpjong szigete ellen tavaly novemberben végrehajtott tüzérségi támadásért, továbbá egy dél-koreai hadihajó márciusban történt elsüllyesztéséért. „Ha Phenjan erre nem hajlandó, miniszteri szinten nem lesznek megbeszélések" – jelentette ki a szóvivő.

Az elmúlt héten egy magas rangú észak-koreai kormányzati vezető javasolt tárgyalásokat a katonai téren kialakult vitás ügyek megoldásáról. Szöul – bizonyos feltételek mellett – elfogadta a javaslatot.