Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számos feladat vár az új parancsnokra

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. január 26. 14:31

Ünnepélyes csapatzászló-átadás keretében adta át a Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoki beosztását Farkas Imre ezredesnek Bus Gábor mérnök ezredes. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese is.

Parancsnoki átadás-átvételi ünnepséget rendeztek január 26-án délelőtt Szolnokon, a helyőrségi művelődési otthonban. A rendezvényen a Himnuszt követően gazdát cserélt a Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság csapatzászlaja: Bus Gábor mérnök ezredes hivatalosan is átadta a stafétát utódjának, Farkas Imre ezredesnek. Ezt követően Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese mondott ünnepi beszédet.

1595913398
A tábornok kiemelte: Bus Gábor ezredes posztjára egy hasonlóan jól képzett katona kerül Farkas Imre ezredes személyében, aki az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok-helyetteseként, illetve a hódmezővásárhelyi helyőrség parancsnokaként már igen komoly vezetői tapasztalatokat szerzett az elmúlt évek során. „Tavaly tavasz óta komoly megújulási folyamat zajlik a Magyar Honvédségen belül, mindnyájan e változások részesei vagyunk", fogalmazott Orosz Zoltán. „Újjáépült maga a Honvéd Vezérkar is, változások történtek különböző beosztásokban, illetve új csoportfőnökségek jöttek létre a szervezeten belül." A vezérőrnagy ennek jegyében emlékeztette a megjelenteket: az új parancsnoknak sem lesz kevesebb feladata, mint elődjének, és ezek végrehajtása során szorosan együtt kell működnie az érintett honvédségi és civil szervezetekkel. Külön kiemelte a megújulás egyik sarokpontját, az önkéntes tartalékos rendszer felállítását és azon belül a műveleti tartalékos szisztéma kiépítését, melyben a hadkiegészítő parancsnokságokra is rengeteg munka hárul majd.
1595913398
„Farkas ezredes úr tehát nem fog unatkozni", mondta Orosz Zoltán, aki kitartást, jó erőt és egészséget kívánt az új parancsnoknak.

„Én már csak azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak, mint az Oscar-díj átadásán", kezdte rövid beszédét Bus Gábor ezredes, aki ezután megköszönte a Honvéd Vezérkar főnökének, amiért lehetővé tette számára, hogy – noha december 16-ával nyugdíjba vonult – ezen a napon ő adja át a csapatzászlót Farkas Imre ezredesnek. Mint mondta, büszke arra, hogy az elmúlt években kollégáival közösen egy kiváló működésű, emberbarát, ügyfélközpontú hadkiegészítő parancsnokságot sikerült kiépíteniük. „Olyan sok sikerélményt kívánok Farkas ezredesnek, mint amennyiben nekem is részem volt", zárta beszédét a távozó parancsnok.

„Egy szervezet parancsnokának lenni megtisztelő feladat, ám komoly felelősséggel is jár", fogalmazott Farkas Imre ezredes. „A Magyar Honvédségben nem léteznek fontos és kevésbé fontos szervezetek vagy beosztások: minden katona a Magyar Köztársaság védelméért dolgozik", mondta, majd köszönetet mondott Bus Gábor ezredesnek, illetve Horváth Attila alezredesnek, megbízott parancsnoknak, amiért egy szakmailag kiváló, összekovácsolt csapatot vehet át tőlük. Megköszönte az elöljárók bizalmát is, hozzátéve, hogy minden erejével igyekszik majd rászolgálni arra. „Kevesebb időt igényel jól megcsinálni egy dolgot, mint megmagyarázni, miért csináltuk meg rosszul", idézte végül mottóként Henry Wadsworth Longfellow híres mondását Farkas Imre. Az ünnepélyes átadás-átvétel a Szózattal zárult.

1595913398
A Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksága a megyei (fővárosi) hadkiegészítő parancsnokságok jogutódjaként 2007. január 1-jétől kezdte meg működését a katonai igazgatás területi szerveként. A hadkiegészítő parancsnokság rendeltetése az illetékességi területén igen összetett: hozzá tartozik a honvédség állományának toborzás útján történő kiegészítése, a megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején a honvédség hadkötelesekkel történő kiegészítése, valamint a védelmi igazgatási szervek tevékenységének segítése, a honvédség rendvédelmi szervek részére szükséges gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség teljesítése. Érdekvédelmi és kegyeleti tevékenységet lát el a honvédség nyugállományú tagjai, a hadkötelesek és volt hadkötelesek, illetve azok hozzátartozóinak vonatkozásában. Rá hárul a honvédség őrzésvédelmi feladatokat ellátó önkéntes védelmi tartalékos állományába tartozók nyilvántartása, és a felkészítés érdekében, illetve a békeidőszakban végrehajtandó, előre megtervezett tényleges szolgálatra behívása, valamint kihirdetett veszélyhelyzetben történő bevonultatása.

 
1595913399
 
1595913399

 
 Fotó: Galovtsik Gábor