Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea speciális stratégiai partnerségre törekszik hazánkkal

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szabó Lajos |  2022. december 13. 11:17

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára fogadta a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlésének Honvédelmi Bizottsága delegációját december 12-én, hétfőn Budapesten, a tárca Balaton utcai objektumában. A találkozón elsősorban a védelmi ipari és innovációs együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a felek.

20221212_gion_del_koreai_megbeszeles_02

A találkozón, amelyen dr. Klacsmann Dávid, a Honvédelmi Minisztérium védelmi iparért és beszerzésekért felelős helyettes államtitkára is részt vett, Lee Hun Seung, a dél-koreai Nemzetgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy országa elnökének tavalyi magyarországi látogatása után továbbra is hatékony és folyamatos a párbeszéd a két állam között. Egyben megköszönte a magyar támogatást, melyet országa 2030-as világkiállítási pályázatához nyújt hazánk.

A megbeszélésen - melyen Park Chul-min Dél-Korea budapesti nagykövet is részt vett - további együttműködési lehetőségekről fejezték ki szándékukat a tárgyaló felek. A megbeszélésen elhangzott, hogy Dél-Korea szinte teljesen önellátó védelmi szempontból, fegyvereinek 90 százalékát saját maga gyártja.

20221212_gion_del_koreai_megbeszeles_07

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára méltatta a két ország közötti eddigi kapcsolatot. „Ideje kibővíteni a kiváló gazdasági, politikai, kulturális kapcsolatainkat más együttműködési területekre is” – jelentette ki. Kiemelte: Dél-Korea az egyik legnagyobb magyarországi befektető. Az együttműködési területek között, melyek erősíthetők, a kutatásfejlesztést, az innovációt és a felsőoktatást nevezte meg. Gion Gábor elmondta, hogy mivel Magyarország intenzív haderőfejlesztést hajt végre, lehetőség nyílik a két ország közötti védelmi ipari kapcsolatok fejlesztésére.

20221212_gion_del_koreai_megbeszeles_12

Az államtitkár vezetésével jelenleg zajlik a magyar védelmi ipari stratégia és védelmi innovációs stratégia kidolgozása. Válaszul a dél-koreai delegáció tagjai részéről elhangzott, hogy Magyarország eddig is stratégia partnernek számított, a jövőben pedig szeretnék ezt speciális stratégiai partnerség szintjére emelni.

Címkékdiplomácia
Kapcsolódó cikkek