Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új koreai véderőattasé hazánkban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. július 27. 18:37

Búcsúlátogatásra, illetve bemutatkozó látogatásra érkezett a Koreai Köztársaság leköszönő; és újonnan hazánkba akkreditált véderőattaséja Kim Kyung Hwan ezredes és Jeong Kyoungihn ezredes, július 27-én. A katonadiplomatákat Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.

koreai attasek5

A hatszemközti megbeszélés során a felek áttekintették a két ország közötti együttműködés lehetőségeit és érintették az orosz-ukrán háborút is. Kim Kyung Hwan ezredes és Jeong Kyoungihn ezredes elmondták: hazánk különleges módon áll ehhez a konfliktushoz és a Koreai Köztársaság teljes mértékben támogatja a magyar álláspontot. Sándor Zsolt altábornagy köszöntet mondott a leköszönő véderőattasé eddigi magas színvonalú munkájáért és a Magyar Honvédség Parancsnoksága teljes körű támogatásáról biztosította utódját.

A két ország kapcsolata 2019 novemberében mélyült el, amikor az akkor hivatalban lévő honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor hivatalos látogatást tett a Koreai Köztársaságban. Ekkor a két fél megállapodott, hogy az országok közötti katonai együttműködést a kíbervédelemre, a kutatás-fejlesztésre, az oktatásra, valamint a fegyverzet-ellenőrzésre kell alapozni. Kim Jungsup, a Koreai Köztársaság Nemzetvédelmi Minisztériumának tervezési és koordinációs helyettes államtitkára egy évvel később Magyarországra látogatott a kíbervédelmi együttműködési lehetőségek megvizsgálása céljából. Ekkor nevezték ki a kíbervédelemmel foglalkozó kapcsolattartókat.

koreai attasek 8

A két ország között fennálló gyümölcsöző gazdasági kapcsolat mellett cél volt az, hogy a védelmi területeken is hasonló viszonyt alakítsanak ki. A számos fontos feladat közül kiemelhető, hogy a partnerek 2015-ben a katonai adatok cseréjéről és védelméről szóló egyezményt kötöttek, valamint egy évvel később a két ország tárcaszintű megállapodást írt alá a katonai technológiai együttműködésről. Ennek nyomán felállították a Közös Haditechnikai Együttműködési Bizottságot (KHEB).