Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntetés, amely csak egyszer adható

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. július 27. 17:57

Két magyar katona részesült – első alkalommal – lengyel védelmi miniszteri kitüntetésben Koszovóban, a NATO vezette KFOR többnemzeti misszióban teljesített kiemelkedő szolgálatuk elismeréseként.

Koszovó_elismerés (5)

A lengyel hadsereg kitüntetését a lengyel parlament alapította 1999. szeptember 3-án. A kitüntetést azok a személyek kaphatják, akik más országok fegyveres erői között az együttműködés terén kimagasló érdemeikkel, áldozatos tevékenységükkel hozzájárultak a nemzetek közötti jó együttműködés kialakításához és annak fenntartásához.

A kitüntetéseket Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter nevében Piotr Szolomicki alezredes, a Lengyel Kontingens 45. váltásának parancsnoka adta át Horváth Csongor ezredesnek és Sári Csaba ezredesnek. A kitüntetés különlegessége: amellett, hogy kizárólag a lengyel védelmi miniszter ítélheti oda, ugyanazon személynek csak egyszer adományozható.

A kontingens parancsnoka a kitüntetés átadásakor köszönetét fejezte ki nemcsak az elismerésben részesülteknek, de minden magyar katonának, akik aktívan segítették és támogatták a lengyel katonák koszovói békefenntartó szolgálatát.