Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szívügyem a honvédelmi nevelés!”

Interjú Perge János századossal

Szöveg: MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. július 28. 7:07

Már harmadik alkalommal tart honvédelmi tábort Nyíradonyban az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred szervezésében Perge János százados. A táborparancsnokkal többek között programokról, kitűzött célokról és természetesen a fiatalokról is beszélgettünk.

3_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022.07.21_Nyíradony_4.nap_3

Mondana pár szót magáról és a tábort szervező alakulatról?

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj Parancsnokságán, a törzsben dolgozom hadműveleti tisztként és megbízott törzsfőnökként, századosi rendfokozatban. Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, diplomáimat a Nyíregyházi Főiskolán és a Debreceni Egyetemen szereztem. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztiképző Karán, a Katonai Műszaki Doktori Iskolában (PhD), a Katonai Műszaki Tudományok doktorjelöltje vagyok. Idén öt honvédelmi tábor parancsnoki teendőit látom el. A táboroztatást segítő állomány a zászlóalj szerződéses és önkéntes tartalékos állományából tevődik össze.

Milyen jellegű táborokat biztosítanak a jelentkezők részére?

Tematikáját tekintve Hajdúböszörmény városában két harcos tábort, Nyíradony-Aradványpuszta településen sporttábort szerveztünk. A következő két hétben Püspökladányban és Hajdúnánáson hagyományőrző táborokat tartunk 12-15 éves és 15-18 éves korosztály részére. A táborra jellemző, hogy olyan katonás napirendi pontok mentén valósítjuk meg, mint az ébresztő, reggeli közös torna, jelentések elsajátítása, alakzatban történő mozgás, menetgyakorlatok. Eközben a táboroztatott gyerekek rengeteg hasznos speciális tudást is szereznek, például az elősegélynyújtás gyakorlása, megtanulnak terepen tájékozódni, elsajátítják a térképolvasáshoz és a tájékozódáshoz szükséges eszközök (például tájoló) használatát. Az elméleti és gyakorlati képzéseknek köszönhetően, a résztvevők élménydús programok által kapnak betekintést a katonai életbe.

3_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022.07.21_Nyíradony_4.nap_1

Jól hallottuk, hogy a nyíradonyi sporttábor nagy sikert aratott?

Igen. Már harmadik alkalommal tartottunk honvédelmi tábort Nyíradony településén. A tábor megszervezésének elengedhetetlen és fontos része a logisztikai biztosítás, amiben minden évben nagy szerepe van az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnak. A korábbi évhez hasonlóan, a Palé Sportegyesület elnökével, Varga Zsuzsa elnökasszonnyal közösen terveztük és hajtottuk végre a táboroztatást. A tábor előkészítésében és lebonyolításában hatalmas segítséget jelentett az elnökasszony rugalmassága és helyismerete, valamint közvetlen személyisége. Az eddigi kiváló közös munkát követően remélem lesz lehetőségünk együtt táboroztatni a jövőben is a Palé Sportegyesülettel. Igaz a nyíradonyi tábornak - beszélgetésünk idején - nemrégiben lett vége, de rengeteg pozitív visszajelzést kaptam arról, hogy a tábor programjai gyönyörű környezetben (Nyíradony-Aradványpuszta, Tálas Major Vendégház) zajlottak, valamint a táborozók elégedettek voltak az élménydús programokkal, amiben részesülhettek. Ezúton is szeretném megköszönni Varga Zsuzsa elnökasszonynak és Varga József elnök úrnak az eddigi segítségüket.

3_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022.07.22_Nyíradony_5. nap_3_kezdőkép

A korábbiakhoz képest miben másak a mostani táborok?

Előző években is magas színvonalon szerveztük meg a táboroztatást, idén pedig még magasabbra tettük a lécet. A katonás napirendi pontok mellett rengeteg játékos fakultív program várta a táborozókat (például kirándulások, várlátogatások, élménylövészetek), továbbá több hazai és nemzetközi szinten is elismert, lenyűgöző szakmai háttérrel rendelkező oktató-személy is tanított a táborunkban. A harcos táborokban a thai boxot világ- és Európa-, négyszeres utcai harc bajnok; a karatét 5. danos kyokushin karate oktató; a Wing Tsun kungfut 8. mesterfokozatú Kelet-Európai főinstruktor helyettese; az Eskrimát 5. danos, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres világbajnok; a bokszot többszörös thai box magyar bajnok; a kempót világ-és Európa-bajnok; a birkózást hazai szinten is nagyra becsült birkózó oktató; a hagyományőrző táborokban az íjász bemutatót pedig többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász tartotta.

Ha jól tudjuk, ön is nagy szerelmese a sportnak.

Igen, a sport mindig is az életem része volt. Jelenleg is sportolok nemzetközileg elismert, 4. mesterfokozatú Wing Tsun kungfu mester vagyok.

3_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022.07.22_Nyíradony_5. nap

Miért tartja fontosnak ezt a fajta tábor? Ön szerint a tábor mit adhat a fiataloknak?

A mindennapi mozgás fontosságának tudatosítása mellett a tábor szervezésénél elsődleges célom volt az is, hogy példát mutassunk a jelentkezőknek, a fiatalság értékrendjét, szellemiségét, a honvédség által őrzött értékek mentén formáljuk. A cél az, hogy az egészséges nemzettudatot, illetve a hazához, a szülőföldhöz és a családhoz való erősebb kötődést segítsük.További célom, hogy a bajtársiasság erősítésével, a hazafias neveléssel, a történeti múltunk megismertetésével, a felmenők emlékének őrzésével, a hagyományok ápolásával alapvető fontosságú értékeket adjunk a jövő nemzedékének, mindezt egy sportos tábor keretében. Napjaink gyorsan változó világában a most felnövekvő nemzedéknek talán még sokkal nagyobb szüksége van a gazdag kulturális örökségünk és hagyományaink által közvetített stabil értékrendre, szilárd gyökerekre és egymás megbecsülésének képességére, mint a korábbi generációknak. Meggyőződésem, hogy így könnyebben helyt állnak majd a jövő kihívásaival szemben.

Hogy érezte magát a táborokban? Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az elmúlt hetekben?

Nagyon jól éreztem magam a táborokban, de ezt nyugodtan mondhatom az egész végrehajtó állomány nevében. A fiatalok hazafias és honvédelmi nevelése pedig a szívügyem. Remélem, jó példával szolgáltunk a jelentkező gyerekek számára, akik közben kellemesen elfáradva, de jól is szórakoztak. A táboroztatott gyerekeket tanítani jöttünk, de meg kell mondjam, inkább mi kaptunk tőlük rengeteg örömteli, boldog pillanatot! Köszönöm! Köszönjük!