Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A délvidéki vérengzés áldozatainak emlékére avattak keresztet Kunbaján

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Juhász Jenő |  2022. december 13. 12:28

Új kereszt felszentelésével emlékeztek meg az 1944. évi délvidéki vérengzés 72 kunbajai áldozatáról a közelmúltban.

kunbaja1

A Bács-Kiskun megyei település összejövetelén Tokodi-Kocsi Hajnalka, a Kunbajai Német Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd ezt követően röviden ismertette az 1944-ben elhurcolt és ártatlanul kivégzett (kunbajai sváb származású) áldozatok emlékére állított emlékmű létrejöttét.

1944–45 telén a Délvidéken a jugoszláv kommunista partizánalakulatok, a vajdasági szerb lakosság és az általuk létrehozott népőrség brutális háborús bűncselekményeket követtek el a civil vajdasági lakosok, elsősorban magyarok, németek és horvátok ellen. A kegyetlenkedés több településen népirtáshoz vezetett. A tömeggyilkosságok áldozatainak számáról nincs pontos adat, de összesen százezernél többen lehettek.

kunbaja5

A kunbajai általános iskola tanulói német nyelvű műsorral és versmondással emlékeztek meg az áldozatokról. Szabó Zalán, a Kunbajai Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulója egy megható történet felidézésével emlékezett meg és vett végső búcsút üknagyapájától, Szauter Mártontól. Az ünnepség közben Halász István polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte az egybegyűlteket. A képviselő felidézte a határ menti településhez és a szomszédos országhoz kapcsolódó történelmi eseményeket is. Nagy István, a Kunbajai Német Hagyományőrző Egyesület elnöke tájékoztatást adott a település korábbi német nemzetiségű lakosságáról és arról a tragikus eseményről, amire aznap emlékeztek.

A rendezvény végén Šálek Csaba plébános megáldotta és felszentelte az új emlékkeresztet, amelynél az emlékezés koszorúit helyezte el a községi önkormányzat polgármestere és Bányai Gábor, a Német Hagyományőrző Egyesület és Önkormányzat, valamint az Egyházközség. Az új emlékművet Szilágyi Zoltán kőfaragó mester alkotta meg és azt a községi temető keleti oldalán, a bejáratnál állították fel.