Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai ünnepséggel mutatkozott be Peru első női elnöke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 13. 13:55

A belpolitikai válság és elnökváltás után katonai ünnepségen jelent meg először a nyilvánosság előtt Dina Boluarte, Peru első női elnöke - számolt be az eseményről a Peru állami televízió december 9-én, pénteken.

Az eddig alelnökként ténykedő Boluartét szerdán iktatták be, miután Pedro Castillo eddigi baloldali elnököt a kongresszus elmozdította elnöki pozíciójából, amiért a volt államfő vélhetően államcsínyt tervezett végrehajtani.

„Nemzetünk a fegyveres erőknek, a haditengerészetnek, a légierőnek és a hadseregnek hála erős és stabil” — nyilatkozott az államfő a fővárosban megrendezett ünnepségen, a katonaság több száz képviselőjéhez szólva. „Ők garantálják, hogy békében élhetünk, tiszteletben tartva az alkotmányt, a joguralmat és a hatalmi egyensúlyt” — tette hozzá. A katonai ünnepséggel az ügyvivő elnökként ténykedő Boluarte az elnöki pozíció megerősítését tűzte ki célul: mint nyilatkozott, az elnöki ciklusból fennmaradó három és fél évet maga szeretné kitölteni.

A dél-amerikai országban az elmúlt hat évben hat államfő váltotta egymást: az alkotmányba foglalt, úgynevezett tartós morális alkalmatlanságról szóló klauzula lehetővé teszi, hogy a kongresszus leváltsa az elnököt, jóllehet szakértők szerint a záradék sokféleképpen értelmezhető, a törvényhozók így szinte bármilyen alapon élhetnek az elnök elmozdításának jogával. Beiktatását követően a 60 éves, jogász végzettségű Boluarte gyorsan hozzálátott új feladatainak ellátásához, s az elnöki palotában találkozott konzervatív és liberális törvényhozókkal a békés és szakszerű együttműködés jegyében. Boluarte szerdai beiktatását követően kijelentette, hogy első intézkedései között szerepel majd a korrupció elleni fellépés, ami végtére is elődje bukását okozta.

Castillo támogatói országszerte tiltakoztak a volt elnök eltávolítása ellen. A tüntetők Limában, a kongresszus épülete előtt a rendőrökkel is összetűzésbe kerültek, akik könnygázt és gumibotokat használtak a demonstrálók visszaszorítására. A 130 fős kongresszus azután mozdította el Castillót, hogy az elnök a testület feloszlatása mellett rendeleti kormányzás és szükségkormány bevezetését jelentette be, ezzel puccskísérlet gyanúját keltette a törvényhozók széles körében.

Kapcsolódó cikkek