Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-koreai tender áradat

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 30. 14:25

A dél-koreai védelmi minisztérium összesen 8,3 milliárd dollár értékben vásárol vadászgépeket és harci helikoptereket – írja az Agence France-Presse. A dél-koreai védelmi beszerzési programiroda (Defense Acquisition Program Administration – DAPA) nyilatkozata szerint a közeljövőben – több tenderen – 60 darab vadászgépet és 36 darab harci helikoptert vásárolnak.

Mint ismeretes, a kelet-ázsiai ország 2012 februárjában elindította az újabb, 60 darab vadászgép beszerzését célzó tenderét.

A légierő fejlesztését célzó F–X III elnevezésű tenderre a Boeing az F–15 Silent Eagle-lel, a Lockheed Martin az F–35 Lightning II-vel, illetve a Eurofighter konzorcium, a Eurofighter Typhoonnal nevezett. A vadászgépek vásárlására közel 6,7 milliárd dollárt különítenek el.

Szinte a vadászgéptenderrel egy időben jelentették be, hogy indul a dél-koreai AH–X névre keresztelt harci helikopter tender is. Erre a Boeing az AH–64D Apache Block III-assal, a Bell Helicopter az AH–1Z Viperrel, a Eurocopter európai konzorcium a Tigerrel, valamint az olasz AgustaWestland vállalat a T129 ATAK típussal nevezett. A helikopterek beszerzésére az ország 1,6 milliárd dollárt szán.

2012-ben ezek mellett, a dél-koreai DAPA elindította a többcélú helikopterek beszerzésére irányuló tenderét is. Információk szerint jelenleg az MH–60R a legesélyesebb, azonban a Sikorsky mellett az olasz AgustaWestland is nevezett az AW159 Lynx Wildcat típussal.

1595936448