Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudán független állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 10. 8:40

A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta az ország – Dél-Szudán – függetlenségét. A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama.

James Wanni Igga, a parlament elnöke helyiek tízezrei és nagyszámú külföldi vezető jelenlétében, ünnepélyes szertartás keretében jelentette be hazája függetlenné válását.

„Mi, a nép demokratikusan választott képviselői ezennel kinyilvánítjuk, hogy Dél-Szudán független és szuverén állam" – hangzott a parlamenti elnök által felolvasott proklamációban.

Az eseményen jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, egy tucatnyi más ország vezetője. Megjelent a dél-szudániak által kevéssé kedvelt Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök.

Magyarország képviseletében Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára utazott Jubába.

A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt.

Barack Obama amerikai elnök ugyanezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok is független államként ismerte el Dél-Szudánt. A washingtoni Fehér Ház által kiadott közleményében az elnök azt írta, „A dél-szudáni nép oly sok harcát követően az Egyesült Államok üdvözli egy új állam megszületését".

A külföldi államok közül elsőként Szudán ismerte el a legfiatalabb országot. Másodikként Egyiptom járt el ugyanígy.