Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rákóczi emléktúra Szentesen

Szöveg: Juhász László százados |  2011. július 10. 9:44

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred névadójáról elnevezett kerékpáros emléktúra résztvevői érkeztek július 7-én, csütörtökön Szentesre. A bringások útvonala érintette a laktanyát is.

1595921514
Hídvégi-Üstös Pál, a Kalandakadémia Sport-, Humanitárius, Oktatási és Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület alelnöke a Rákóczi-féle szabadságharc végének 300. évfordulója alkalmából nemzetközi kerékpáros emléktúrát szervezett. Rodostóból kerékpárral elindulva végiglátogatja azokat a helyszíneket, amelyek II. Rákóczi Ferenchez és a szabadságharchoz kötődnek.

A kerékpárost a hosszú úton elkíséri kárpátaljai Takár Károly, aki több ultratávot is teljesített már.

A sportolók július 7-én, csütörtökön, a reggeli órákban, kellemes napsütésben érkeztek meg Szentesre, ahol a város határában a Honvéd Rákóczi Sportegyesület képviselői várták a kerekezőket, és kísérték végig őket a városi útvonalon.

Első állomásként a szentesi műszaki ezredet látogatták meg, már csak azért is, mert az alakulat a szabadságharc vezérlő fejedelmének nevét viseli. Bartók Gábor alezredes, az alakulat törzsfőnöke, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezet vezetőjével, Móra Józseffel fogadta és köszöntötte a kerékpárosokat.
Móra József kiemelte: háromszáz év elmúltával is szükséges megemlékezni azokra a történelmi eseményekre, személyekre, akik Közép-Európában egységet teremtettek és összefogták az embereket az akkor dúló önkény ellen.

A II. Rákóczi Ferenc emléktúra lényege az egységesség, amely a nemzetiségek összetartozását jelképezi. Azoknak a nemzetiségeknek, akiket a fejedelem egy zászló alatt fogott össze. A 3400 kilométeres túrára nyolc platánfát hoztak magukkal Rodostóból, a szabadságharc fontosabb helyszínein elültetnek egyet-egyet – mondta Hídvégi-Üstös Pál.

A vendégek ezt követően megkoszorúzták a szabadságharc egyik hadvezérének, Esze Tamásnak a laktanya udvarán elhelyezett mellszobrát. A program a városban ugyancsak koszorúzással folytatódott, a sportolók az emlékezés virágait a Rákóczi emléktáblánál helyezték el.

Az emléktúra résztvevői Szentesről Hódmezővásárhely felé indultak tovább.

1595921514

 Fotó: A szerző felvételei