Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudán mégsem tárgyal közvetlenül Kartúmmal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 23. 7:29

Dél-Szudán lemondta a tervezett közvetlen tárgyalásokat Szudánnal július 21-én szombaton, mert azzal vádolja szomszédját, hogy újabb légicsapásokat mért területére.

Atif Kiir, a dél-szudáni tárgyalóküldöttség szóvivője közölte, hogy más lehetőség nem maradt, mint a közvetlen tárgyalások lemondása, mert nem lehet párbeszédet folytatni, ha közben bombázzák az ország területét. Hozzátette, hogy a történtek miatt Dél-Szudán kizárólag az Afrikai Unió közvetítő bizottságának közbeiktatásával hajlandó tárgyalni Kartúmmal.

Philip Aguer dél-szudáni katonai szóvivő szerint a szudáni harci gépek péntek kora hajnalban bombázták a Bahr-el-Gazál tartományban fekvő Rumaker település környékét, és két embert könnyebben megsebesítettek. Nyolc bombát dobtak le a szudáni hadsereg Antonov típusú repülőgépeiről – mondta a szóvivő, aki szerint Szudán szándékosan teszi ezt, hogy véget vessen a tárgyalásoknak. Hozzátette, hogy ugyanezt tette március végén is, hogy meghiúsítsa a párbeszédet.

A szudáni hadsereg szóvivője ezt tagadta.

A dél-szudáni állítások helytállóságát nehéz ellenőrizni, mert a távoli térség megközelíthetetlen. A Reuters tudósítói azonban szemtanúi voltak annak, hogy több légitámadás történt a térségben.

Kartúm és Juba (Dél-Szudán fővárosa) tárgyalásainak vasárnap kellene megkezdődniük az Afrikai Unió (AU) székhelyén.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, amelynek addig autonóm tartománya volt. A március és május között történt határvillongások újabb, a korábbihoz hasonló, kiterjedt háború rémét vetítették előre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal fenyegette meg mindkét országot, ha augusztus 2-áig nem rendezik békésen a határ kijelölése és az olajforrások hovatartozása körüli vitát, illetve más biztonsági kérdéseket. Egyébként – egyfajta szimbolikus gesztusként – Salva Kiir dél-szudáni államfő találkozott Omár el-Besir szudáni elnökkel az AU múlt heti csúcstalálkozóján.