Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dempsey tábornok Tantávival tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 13. 16:41

Az egyiptomi katonai vezetés első emberével tárgyalt a hétvégén az amerikai hadsereg első embere, és szóba hozta azokat az eljárásokat, amelyeket nem kormányzati szervezetek (NGO-k), illetve támogatóik ellen indítottak a közel-keleti országban – közölték Kairóban amerikai forrásból.

Martin Dempsey tábornoknak, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének és Huszein Tantávi marsallnak a találkozója már régóta tervbe volt véve. Most azonban különösen kényes időpontban került rá sor, minthogy néhány napja jelentették be Kairóban: eljárást indítottak 44 személy, közöttük 19 amerikai és más külföldi ellen azzal a gyanúval, hogy illegálisan pénzeltek Egyiptomban működő nem kormányzati szervezeteket, közöttük olyanokat, mint az amerikai Freedom House, vagy a német Konrad Adenauer Alapítvány.

Amerikai képviselők jelezték, hogy az eljárás veszélyezteti azt az 1,3 milliárd dollárnyi segélyt, amelyet az Egyesült Államok évente Egyiptom számára biztosít.

Dempsey tábornok kairói megbeszélései utánra sajtókerekasztalt ígért, amelyet azonban magyarázat nélkül lemondtak. A hírügynökségeket az amerikai katonai vezető szóvivője emailben tájékoztatta, annyit tudatva, hogy „a két ország között régóta fennálló biztonsági kapcsolatokkal összefüggő számos kérdést megvitattak, köztük az amerikai NGO-k kérdését".