Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diák honvédelmi nap Székesfehérváron

Szöveg: Kocsis Balázs százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 14. 14:27

Diák honvédelmi napot tartott a Vasvári Pál Általános Iskola június 13-án, Székesfehérváron. A rendezvényen a tanulók megismerkedhettek az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred technikáival, valamint eszközeivel.

Szfvár_diák_honvédelmi_nap (19)

A tanítási év utolsó hetében - a diákok nagy örömére, számos program mellett - már több éve rendezik meg az iskolában a diák honvédelmi napot. A megnyitó ünnepség után hamar kígyózó sorok alakultak ki a bemutató ponton.

Az eseményen a helyi toborzók és alakulatok rendszeresített haditechnikai eszközeivel találkozhattak kicsik és nagyok. Bátran bemászhattak a Csatlós elnevezésű vegyi-, sugárfelderítő gépjárműbe és a PK-4 híradóállomás gépjárműbe. A mindig nagy sikert arató Mercedes G-270 terepjárót, valamint a kézi ABV (atom, biológiai, vegyi) mentesítő és felderítő eszközöket – mint például a vegyi szennyezést kimutató csőkészletet, a sugárzásmérő műszereket, valamint a mentesítéshez használt felszereléseket – is kipróbálhatták, kézbe vehették. A legnagyobb szenzáció – mint mindig – a vegyivédelmi védőruhába és gázálarcba öltözés volt.

A toborzók bemutatták a hatástalanított kézifegyvereket is.