Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diákönkormányzati nap Debrecenben

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. június 2. 8:59

Harmadik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákönkormányzati napját. Az iskola és az MH 5. Bocskai István Lövész dandár között nagyon jó a kapcsolat, így a rendezvényen az alakulat katonái is jelen voltak.

1595919636
E jó kapcsolat egyrészt annak köszönhető, hogy az intézmény közvetlenül a
laktanya szomszédságában található, másrészt pedig annak, hogy 2009-ben elsőként ebben
az iskolában kezdődött el a katonai alapismeretek oktatása –
akkor még szakkör formájában. 2010-től azonban a gyerekek már
közismereti, szabadon választható érettségi tárgyként tanulhatják a tantárgyat.
Jelenleg 50 diákot oktatnak a 24. Bornemissza Gergely Felderítő
Zászlóalj tisztjei és főtisztjei.

Az idei diákönkormányzati nap megnyitó ünnepségét katonai tiszteletadás mellett tartották, Berkecz Gábor kollégiumvezető és Szabó Gyula, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke az iskola csaknem négyszáz tanulóját köszöntötte. Az egybegyűltek egy perces vigyázzállással emlékeztek a Bocskai dandár Afganisztánban elhunyt két katonájára.

A diáknapra a Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó- és Érdekvédelmi Központja repülőgép-szimulátort hozott, a sportpályán tanár-diák futballmérkőzés kezdődött, a Kossuth-laktanya alakuló terén pedig technikai és fegyverzeti bemutatót láthattak az érdeklődők. Nagy sikert aratott a diákok részvételével lebonyolított közelharc bemutató, s közben elkezdődött a főzőverseny is, amelyen Törő András, a tiszti étkezde vezetője vállalta a zsűrizést.

A sportkombinátban délben indultak neki a csapatok a katonai akadályversenynek, amelyen tíz különböző feladatot kellett teljesíteniük. A leggyorsabban és legpontosabban a 12/A osztály hajtotta végre ezeket, így a délutáni eredményhirdetésnél ők vehették át a vándorserleget.

Fotó: A szerző felvételei