Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dicsőség a dandár számára

Szöveg: Csák Tímea |  2010. május 4. 12:18

2010. március 1-től eggyel több hangszer szólal meg a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarban. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát elhagyva a klarinéton játszó Nagy Sándor őrmester Kovács István százados, karmester invitálására felvételizett az általa vezényelt zenekarba.

A szerződéses katona az elmúlt évben már próbajátékok alkalmával beállt a zenekar soraiba. Akkor a zenekar vezetője, Kovács István százados elismeréssel nyilatkozott munkájáról. Egy év elteltével az iskolapadot állandó munkahelyre cserélte, így a jövőben 25 társával együtt a katonai rendezvények mellett különböző kulturális programokon, fesztiválokon találkozhat vele a civil lakosság is.

A beosztott zenész egy hónap elteltével máris dicsőséget szerzett a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár számára, hiszen április 24-én, 22 résztvevő közül megnyerte a Debrecenben szervezett Országos Klarinét versenyt. Mint azt Nagy Sándor őrmester elmondta, az egy fordulós megmérettetésen 4-5 darab közül lehetett választani. Õ egy Traviáta Fantázia mellett döntött, amely meg is hozta számára az elismerést. A nívós zenekarok karmestereiből, klarinét művészeiből álló zsűri ugyanis az ő játékát értékelte a legjobbnak. Mint a fiatal zenész hozzáfűzte, ilyen versenyek alkalmával a szempontok igen összetettek. A tiszta „játék" mellett többek között figyelembe veszik az előadó-művészeti produkciót, a színpadi kiállást, a zenei technikát is.

Az első helyezés mellett egy gyönyörű klarinéttal térhetett haza. Jövőbeli céljai között a további fejlődés, és a hazai versenyek mellett nemzetközi megmérettetés is szerepel.

 

Fotó: Dancsi Attila szkv.