Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb iráni hadgyakorlat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 4. 12:05

Tengeri hadgyakorlatra készül Irán a Perzsa- és az Ománi-öbölben – közölte kedden az állami televízió. A nyolc napig tartó műveleteket a haditengerészet várhatóan szerdán kezdi meg, alig két héttel azután, hogy a Forradalmi Gárda gyakorlatot hajtott végre a Perzsa-öbölben.

Habibollah Szajari, a haditengerészet főparancsnoka kijelentette, hogy a gyakorlattal érzékeltetni fogják az ország védelmi képességét – jelentette az arab nyelven sugárzó al-Alam iráni televízió.

Irán viszonylag gyakran rendez hadgyakorlatot, és számol be újabb és újabb fegyverek kifejlesztéséről, demonstrálva védelmi képességét a Nyugatnak, amellyel feszült a viszonya az iráni atomprogram miatt. A nyugati hatalmak ugyanis azzal vádolják Teheránt, hogy atomfegyver birtoklására törekszik, amit Teherán tagad.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt hónapban kijelentette, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton és büntetőintézkedésekkel próbálja meg elérni az iráni nukleáris ambíciók letörését, de nem zárja ki a katonai akció lehetőségét az ország ellen.