Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nők a fedélzeten!

Szöveg: Háború Művészete |  2010. május 4. 11:42

A napokban jelentették be az amerikai haditengerészet vezetői, hogy 2011 végétől, de legkésőbb 2012 elejétől női katonákat kívánnak vezényelni amerikai tengeralattjárók fedélzetére. A döntés azután vált ismertté, miután Robert M. Gates védelmi miniszter még februárban értesítette a kongresszust a haditengerészet terveiről.

A kongresszus áttekintette a kérést, aminek eredményeképpen a közeljövőben 19 nő kezdheti meg kiképzését.

Az első fázisban kiválasztásra kerülnek azok, akik az első programban kezdhetik meg kiképzésüket, majd a tervek szerint 2010 júliusától megkezdődik a 19 nő számára a 15 hónapos felkészítés.

Ray Mabus, az amerikai haditengerészeti titkára elmondta, az a tény, hogy a későbbiekben nők is szolgálhatnak tengeralattjárókon, tovább növeli a parancsnokok lehetőségeit, hogy a legjobb embereket válasszák ki a szolgálatra. Mabus kihangsúlyozta, hogy a nők megjelenése a tengeralattjárókon nem fog jelentős változásokat okozni azon kívül, hogy a hajók fedélzetén el kell különíteni női és férfi „élettereket".

A kiválasztási és kiképzési követelmények, amelyek sikeres befejezése után szolgálatba léphetnek tengeralattjárókon, a kiválasztott katonanők esetében semmiben nem különböznek a férfitársaik számára előírt követelményektől.

Az amerikai haditengerészet tervei szerint a katonanők a haditengerészet nyolc, ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáróján fognak szolgálatba állni.

1595901320