Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Díjnyertes makettek a Közlekedési Múzeumban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 5. 13:37

A II. Makettező Gála című kiállításon olyan mérethű harci járművek, katonai és polgári repülőgépek, gépkocsik és hajók makettjei láthatóak, amelyekkel alkotóik már bemutatkoztak a hazai, vagy éppen külföldi versenyeken és kiállításokon. A szakmai zsűri ebből a körből válogatta ki 2009 legszebb makettjeit, és tárja most a budapesti nagyközönség elé.

A koncepció ugyanaz volt, mint az egy évvel ezelőtti, és nagy közönségsikert arató I. Makettező Gáláé: A magyar makett építő társadalom egy éves munkájának összefoglaló bemutatása, hogy így egy helyen lehessen megnézni a legjobb, legszebb és legtöbb versenyt nyert maketteket.

A bemutatott több száz makett és dioráma gyakorlatilag a teljes repüléstörténelmet felöleli, a kétfedelű repülőgépektől kezdve egészen a Millennium Falconig.

A harci, vagy éppen polgári járművek makettjeinek elkészítése mind nagyobb tért hódít hazánkban és nemzetközi szinten. Egy-egy precíz makett gyakorta sok száz órás munkával készül el, és megköveteli, hogy építője otthonosan mozogjon a történelemben és a műszaki ismeretekben egyaránt. A makettezők az országszerte működő szakkörökben és klubokban fejleszthetik tovább manuális készségüket, történelmi és technikatörténeti jártasságukat, hiszen mindezek szükségesek egy pontos és élethű makett létrehozásához. Az elért szintet a házi, az országos, vagy nemzetközi versenyeken és kiállításokon lehet lemérni és összehasonlítani, és a legjobbakat most bemutatják a II. Makettező Gálán.

 

A rendezők szándéka, hogy minden ilyen alkalommal fővárosi bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak egy-egy vidéki makettező klubnak és egy neves makettező társunknak. Idén a Békéscsabai Kitt Makettező Klubra és Forintos Kálmán barátunkra esett a választás.
A II. Makettező Gála kísérő kiállítása Szokol Tibor 53 db repülési témájú festményének bemutatása. A világ repülési múzeumaiban egyre népszerűbbek a hasonló képek, amelyeken keresztül – és ez igaz az itt látható képekre is -, a repüléstörténet megelevenedik.

Szokol Tibor festményein hazai repüléstörténet minden típusa, és számos történelmi légicsoda és korunk repülőgépei is láthatók.

 

A II. Makettező Gála című kiállítás 2010. március 6-ig látogatható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban (XIV. kerület, Városligeti krt. 11.)

A kiállítás mellett jelenleg további két időszaki kiállítás is látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a „Hídtörténetek – Lánchíd" és a „110 ÉV- 110 MÛTÁRGY" című jubileumi kiállítás.

 

A magyar makett-kiállítások rövid története

A magyar makettező klubok és szakkörök valódi közösségeket hoztak és hoznak létre. Az ilyen kis közösségekben rejlő tenni akarást ismerte fel a Közlekedési Múzeum már az 1970-es években, amikor a ma már gyakorta hangoztatott „civil szféra" még fogalomként sem került szóba. A mostani kiállítás társszervezőjével, a Fővárosi Művelődési Házban 1974-ben alapított Repülés Baráti Körével például több közös repüléstörténeti kiállítás, majd’ másfél évtizedig tartó műanyag repülőgép-makett verseny- és kiállítás sorozat jött létre, de közös munka eredménye volt a ma már bibliográfiai csemegének mondható Aero História című periodika is.

Ezeket a jól megalapozott hagyományokat folytatva kötött hosszú távú megegyezést a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Repülés Baráti Körével két évvel ezelőtt a Makettező Gálák című kiállításra. És nem véletlen, hogy amikor a Közlekedési Múzeum egyesült az Országos Műszaki Múzeummal 2009-ben, az újjászervezett múzeum első időszakos kiállítása az I. Makettező Gála volt.
A mostani kiállítás folytatja ezt a hagyományt, és a nagyközönség elé tárja a 2009-es év makettjeinek legjavát.