Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doni emléktúrán a menetszázad

Szöveg: Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy | Fotó: Bujdosó Csaba tartalékos zászlós |  2024. január 26. 7:45

A nyolcvanegy évvel ezelőtti doni tragikus eseményekre emlékezve és az életüket áldozó magyar katonák és munkaszolgálatosok előtt tisztelegve indult emléktúrára a Reviczky Imre vezérőrnagyról elnevezett menetszázad.

Az emlékmenetet a gödöllői MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Budapesti és Budapest II-III. kerületi szervezetének tagjai, a BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum, a Verebély László Technikum kadétjainak, valamint a helyi cserkészek részvételével tartották.

Reviczky Imre – aki egyébként a MH 1. TVE névadójának unokaöccse volt – a második világháború alatt többezer zsidó munkaszolgálatost mentett meg a deportálástól, majd halála után embermentő tevékenysége miatt Világ Igaza kitüntetésben részesült.

A „zarándoklat” Solymárról indult, ott – első állomásként – a Templom téren beszédet mondott dr. Szente Kálmán, Solymár nagyközség polgármestere, valamint Dauner Henrik, a Solymár Római Katolikus Plébánia egyházközség képviselő-testületének elnöke.

A gyertyagyújtáson részt vett dr. Hamvasné Reviczky Katalin, a menetszázad névadójának unokája. Reviczky unokája megköszönte a szervezőknek, amiért a nagyapjáról nevezték el az emlékmenetet, aki abban az embertelen világban is ember tudott maradni és tetteivel példaként tudott szolgálni a jövő nemzedékei számára.

A katonákból és kadétokból álló menet öt és fél kilométer teljesítése után Nagykovácsiba érkezett meg. A Tisza István téren Nagykovácsi Nagyközség polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin köszöntője és Fegyveres-Fiskál Gábor alpolgármester beszédét követően Kaló Miklós ezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka és a település tisztségviselői helyeztek el koszorút a második világháborús hősi emlékoszlopnál. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterének, a MATASZ DON-81 rendezvény fővédnökének megemlékezőkhöz írott levelét Szabó János tartalékos főhadnagy olvasta fel az egybegyűlteknek.

A Don-kanyarban 1943. január 12-én indult orosz offenzíva során több mint huszonhétezer magyar katona esett el.