Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doni hősök emlékezete

Szöveg: Kálmánfi Gábor - Székesfehérvár ÖKK |  2012. január 14. 13:16

Megemlékezést tartottak a doni hősök tiszteletére január 12-én, csütörtökön a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban és a pákozdi doni kápolnában. A Don-kanyarnál elesett ismeretlen katona sírjánál közös koszorút helyezett el Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, Vargha Tamás, a Megyei Közgyűlés elnöke és Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

A Szent István Művelődési Házban dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere megemlékezőbeszédében hangsúlyozta: aki nem érti a 19-20. századi magyar történelmet, nem érti meg a 21. század mai történéseit. Hozzátette: fontos persze, hogy megismerjék a fiatalok például Mezopotámia történetét, de „sokkal fontosabb, hogy a 20. században mi történt a magyar nemzettel."

„Minden hősre, aki a nemzet szabadságáért életét áldozta, emlékeznünk kell. Akkor tudunk azonban méltón emlékezni, ha a fiatalokkal az iskolában a történelemoktatás a 20. század magyar történelmét a mainál sokkal jobban megismerteti" – fogalmazott a polgármester.

A rendezvényen dr. Horváth Csaba hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense tartott beszámolót az 1943-as téli hadműveletről.

A doni kápolnánál tartott rendezvényen Spányi Antal megyéspüspök az ökumenikus emlékezés során a második világháború áldozataiért mondott imádságot.

A megemlékezést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, Székesfehérvár Önkormányzata, a pákozdi Nemzeti Katonai Emlékpark, a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és a Magyar Királyi „Szent István" 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület rendezte.

Fotó: Székesfehérvár ÖKK