Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrén is megemlékeztek a doni áttörésről

Szöveg: Dr. Varga József |  2012. január 14. 12:15

A Szentendrén szolgáló katonák és közalkalmazottak idén is megemlékeztek a 2. Magyar Hadsereg 1943. január 12-én a Don-kanyarnál, a szovjet túlerő ellen vívott, majd súlyos katasztrófával végződött harcairól.

1595930113
Az MH Altiszti Akadémia (MH AA) és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) katona- és közalkalmazotti állománya január 13-án, pénteken rövid kegyeleti megemlékezésen vett részt a Don-kanyarban elesett magyar hősök emléke előtt tisztelegve.

A kegyeleti asztalon már égett a megemlékezés gyertyalángja, amikor Mikusi Zsolt ezredes, az MH AA megbízott parancsnoka felidézte a 69 évvel ezelőtti megrázó eseményeket.

A napjainkra már tisztázódott történelmi tények, a veszteségek és a harccselekmények összefoglalása mellett Mikusi ezredes az utódok, a mai generáció számára hangsúlyozta: „A katonák esküjüket teljesítették, túlerőben lévő, jobban felszerelt ellenségtől szenvedtek megsemmisítő vereséget, de hazájukért haltak hősi halált. Emléküket minden magyarnak örökre őriznie kell."

A megemlékezés második felében a jelen lévők video-összeállítást tekintettek meg a 2. Magyar Hadsereg viszontagságairól.

Fotó: A szerző felvételei