Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Döntések a honvédségről

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 2. 13:22

A Magyar Honvédséggel kapcsolatban két döntést hozott hétfőn az Országgyűlés. Az egyik a hadsereg hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosítása volt, a másik pedig egy határozat az önkéntes tartalékos rendszer felülvizsgálatáról.

A hadsereg hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosításai között szerepel a tűzszerészek pótlékának emelése. A hatályos katonai jogállásról szóló törvény illetménypótlékként nevesíti a tűzszerészek pótlékát, amelynek mértéke óránként az illetményalap 1,9-9,2 százaléka, szemben a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak pótlékával, ami magasabb, óránként 15 százalék. A javaslat a fegyveres szervek pótlékához kívánja igazítani a tűzszerészi pótlékot, így a módosítás 4,7-15 százalékos emelésre tesz javaslatot differenciáltan.

A változtatás másik eleme a hősi halottak sírjainak gondozását szabályozza. Ennek értelmében a sírhely földrajzi fekvése szerinti hadkiegészítő parancsnok a gondozási feladatokat a legközelebbi katonai szervezet közreműködésével köteles ellátni a jövőben.

A javaslat része továbbá, hogy meghatározzák: a Magyar Honvédséggel szolgálati viszonyban kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező személy állhat, katonai ösztöndíjas hallgató csak magyar állampolgár lehet.

A pápai C-17-es légiflotta-bázissal kapcsolatos módosítás megteremti a személyi és pénzügyi feltételeit a NATO Légiszállítást Irányító Szervezet alárendeltségében felállításra kerülő többnemzeti Nehéz Szállító Ezrednél történő szolgálatteljesítésnek. Ezáltal lehetővé válik a magyarországi szolgálatteljesítés időtartamára kiemelt, a beosztási illetmény 50 százalékának megfelelő illetmény biztosítása, a szövetségesi pótlék bevezetése.

Az Országgyűlés mindemellett határozatot hozott az önkéntes tartalékos rendszer felülvizsgálatáról. Ennek értelmében jelentősen bővülhet a honvédség tartalékos állománya.
Az önkéntes tartalékos rendszer felülvizsgálatának célja az ilyen típusú állomány bővítése. A kormány célja, hogy a jövőben 4 ezer főre növeljék az állomány létszámát.