Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drogbárót fogott el a mexikói hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 13. 16:40

A mexikói hadsereg elfogta a Sinaloa drogkartell egyik feltételezett vezetőjét, aki az előző, a 2010-ben tűzpárbajban megölt főnök helyébe lépett – közölték helyi idő szerint csütörtökön a hatóságok. Alejandro Poire, a mexikói elnök biztonsági szóvivője elmondta, hogy a most kézre kerített férfi Ignacio Nacho Coronelnek, a kartell hármas számú vezetőjének valószínű utódja.

Coronelt a hadsereg katonái ölték meg 2010 júliusában a mexikói Guadalajarában. Ő az egyik legközelebbi bűntársa volt a leginkább körözött mexikói kokainbárónak, Joaquin Guzmannak, a Sinaola-klán fejének. Coronel volt a szintetikus kábítószerek fő terjesztője.

A mexikói drogkartellek az Egyesült Államokba szállított marihuána, metamfetamin és a kolumbiai kokain legnagyobb eladói. A kartellek élethalálharcot vívnak egymással a jól jövedelmező amerikai piac és az odavezető útvonalak feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.