Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kutatás-fejlesztési bázis a Rábánál

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. május 13. 15:30

A Rába Nyrt. átfogó innovációs programjának eredményeként május 13-án megnyitotta Technológiai Centrumát. A közel 400 négyzetméteres, legkorszerűbb technológiával felszerelt vizsgálati és technológiai bemutató központot dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át Győrött. A vállalat önálló kutatás-fejlesztési bázisa elsősorban a társaság futómű üzletága számára biztosít vizsgálati hátteret a stratégiai szegmensekre fókuszáló, intenzív termékfejlesztési munkához. A rendezvényen részt vett Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára is.

Hende Csaba avatóbeszédében elmondta, hogy a Rába a legendás magyar hadiipar egyik utolsó letéteményese és őrzője; a gyár 1902 óta folyamatosan szállít a Magyar Honvédségnek különböző eszközöket. Elhangzott: az itt gyártott teherautók is elkísérték a magyar katonákat két világháború hadszíntereire és az itt gyártott repülőgépmotorok a legmegbízhatóbbak közé tartoztak a hazánk légterében megvívott légi csatákban. Hende Csaba aláhúzta: a Rába ma három hatalmas nemzetközi piacra szállít, például az USA fegyveres erői számára is, és eszközeik megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek.

1595918470
„Hiszem, hogy közel az idő, amikor a Magyar Honvédség újjáépítése eljut abba a stádiumba, amikor a megújult magyar gazdaság megerősödött teherbíró képességének köszönhetően, a szükségleteknek és a reális igényeknek megfelelően felszerelhetjük majd csapatainkat a Rába által gyártott azon korszerű eszközökkel, amelyeket ma is megelégedéssel használnak a világ legkitűnőbb hadseregei" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a Rába évszázados útját a hazai járműiparban számos kiemelkedő műszaki eredmény és szellemi alkotás fémjelzi.

„A hagyomány, a mérnöki tapasztalat és a technológiai tudásbázis erejével vállalatunk készen áll arra, hogy hatékony válaszokat adjon a 21. század kihívásaira és új megoldásokat dolgozzon ki a globális járműipar számára. Mi itt a Rábánál a sok; és jól elvégzett munkában hiszünk" – hangsúlyozta.

Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere beszédében felvázolta a Rába száztizenöt éves történelmének legfontosabb állomásait. Elmondta, hogy a Rába a magyar járműgyártás kezdeteitől az iparág meghatározó és megkerülhetetlen szereplője. A város és a társaság története a kezdetektől összeforrt, hiszen a 19. század végén győri kereskedő tőkésektől indult ki a vagongyár alapításának terve.

„Az idei évvel kapcsolatosan elmondható, hogy a Rába sikeresen alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, tevékenysége ma is szervesen integrálódik Győr életébe. A sikeresen teljesült vállalati célkitűzések városunk számára is a fejlődést jelentik, hiszen így a régióközponti szerep tovább erősödik" – fogalmazott az alpolgármester.

1595918470
Az ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek megtekintették a bemutató központot, ahol a Rába 115 éves történelmének kiemelkedő műszaki alkotásai láthatóak.

A csarnok a kormány és az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult beruházási program keretében született újjá. A legkorszerűbb infrastruktúra, speciális járműipari mérnöki szoftverek és megújult tesztlabor támogatja az önálló és vevői kooperációban megvalósuló fejlesztéseket. A Technológiai Centrum így képes biztosítani valamennyi kiemelt termékjellemző optimalizálását, a gazdaságossági és a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve. A fejlesztési folyamat sikerességét a rendelkezésre álló világszínvonalú műszaki struktúra mellett a közel hetven főre bővült, több nyelvet beszélő, kreatív magyar fejlesztő és tesztmérnök csapat és a vizsgálati folyamat során alkalmazott szakképzett munkaerő biztosítja.

 
1595918470
 
1595918471

 Fotó: Tóth László