Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónok fogják védeni a francia konvojokat Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. június 29. 13:30

A Délégation Générale pour l´Armement (DGA), a francia beszerzési hivatal IT180 típusú pilóta nélküli repülőgépeket rendelt az Infotron cégtől. A cég weblapján arról írt, hogy a drónokat a műszaki alegységek fogják használni a lehetséges fenyegetések felderítésére (beleértve a rögtönzött robbanóeszközöket is) francia konvojok kísérése során.

Az IT180 pilóta nélküli repülőgépeket 2012 nyarán kezdik el szállítani a francia hadsereg számára. Az átadandó UAV-ok számáról és azok ellenértékéről nem közöltek információkat.

Az IT180 egy helikopter felépítésű repülő szerkezet, két koaxiális rotorral. A szerkezetet elektromotor működteti, amelynek segítségével fél órát képes a levegőben tartózkodni. Az IT180 három kilogramm hasznos terhet képes a levegőbe emelni, amit három kilométeres magasságba is fel tud emelni, míg maximális sebessége 90 kilométer/óra.

A műszaki alegységeknek szállítandó IT180 típusú UAV-ok a DROGEN (DROne pour le GEnie) elnevezést kapják és két, a Thales Optronique cég által kifejlesztett kamerával szerelik fel. Az optikának köszönhetően a gyanús objektumokat, tárgyakat tíz kilométeres távolságból képes felderíteni.

Az IT180 polgári változatát többek között építkezéseken (diagnosztikai vizsgálatokra), erdőtüzek megfigyelésére, ortofotózásra használhatják.