Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dróntámadásban meghalt az al-Kaida pakisztáni hadműveleti parancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 10. 8:27

Pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában meghalt Badar Manszúr, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni hadműveleti főnöke február 9-én, csütörtökön az ország északnyugati részén – közölte a pakisztáni hírszerzés.

A tájékoztatás szerint a férfit az észak-vazirisztáni törzsi terület legjelentősebb városában, Mirámsáhban érte a dróncsapás. Az értesülést megerősítette a Manszúr vezette lázadó csoport egy vezetője is.

A negyvenéves férfi a Pakisztán középső részén fekvő Dera-Gazi Hánból származott, számos véres merénylet elkövetése köthető személyéhez. Badar Manszúr azt követően lett hivatalosan is a szervezet parancsnoka, hogy korábban meghalt vagy harcképtelenné vált elődje, Iljász Kasmiri. Halála jelentős csapást jelent az al-Kaida pakisztáni szárnyára.

Katonai tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában négy iszlamista lázadó meghalt.

A hírszerzés egy tisztje, aki kérte neve elhallgatását, azt mondta, hogy rakétacsapásokban vesztette életét Badar Manszúr. A milicista társai elmondták, hogy meghalt Manszúr felesége is.

Egy nyugati szakértő szerint amennyiben bebizonyosodik a halála, „az nagyszerű hírt jelent majd a terrorizmus elleni küzdelem számára a térségében", hiszen a hadműveleti főnököt hol az Egyesült Államok, hol Pakisztán tekintette fő célpontnak. Számos hírszerző szolgálat működött kézre kerítésén – tette hozzá a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.