Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncéltörők találkozója Kiskunhalason

Szöveg: M. L. |  2012. február 10. 7:21

Január utolsó napján a kiskunhalasi Honvéd Kulturális Egyesület és a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület látta vendégül az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól és az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. Páncéltörő Rakétaosztályától érkezett delegációt. A páncéltörő fegyvernem egykori fellegvárába Ősz Csaba alezredes, az MH ÖHP tüzér főtisztje, Sásdi Imre őrnagy, az osztály törzsfőnöke, valamint Németh Zoltán törzszászlós, az osztály vezénylő zászlósa érkezett látogatóba.

A baráti találkozó legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevők megbeszéljék: miként lehetne továbbvinni a páncéltörő kultúrát, illetve szó esett arról is, hogy a hagyományőrzésnek milyen lehetőségei vannak.

A kiskunhalasi MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezredet 2001. június 30-án számolták fel, jogutód nélkül szűnt meg. Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál azonban tavaly novemberben alakult újjá a páncéltörő rakétaosztály, amely felvette a 36-os hadrendi számot. Az alegység ezzel azt vállalta, hogy ha nem is jogutódként, de továbbviszi a páncéltörő kultúrát, ápolja a fegyvernem hagyományait, és megőrzi az egykori ezred emlékét.

A találkozón Madarász László nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke adott tájékoztatást a szervezetek munkájáról és életéről. Kiemelte: az egykori ezred emlékét, hagyományait e két egyesület ápolja.

Ezt követően Fenyvesi György nyugállományú alezredes, az alakulat egykori törzsfőnöke emlékezett meg az ezred 50 éves történetéről, a közel két emberöltőnyi tevékenységről.

Gál Mihály nyugállományú ezredes, a Hagyományőrző Tagozat vezetője tájékoztatta a vendégeket az egyesületek közel 15 éves polgári és katonai hagyományteremtő, hagyományápoló munkájáról, az itthoni és a külföldi eredményekről.

Romvári Frigyes nyugállományú ezredes, az alakulat volt parancsnoka egy 50 év a páncéltörők szolgálatában című, az ezredről szóló emlékkönyvet adott át a vendégeknek.

A találkozó végén a vendégek koszorút helyeztek el a Szabadság téri Gábor Áron emlékműnél.