Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 9. 20:59

Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de az ENSZ-szel közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát – közölte a pánarab szervezet főtitkára a világszervezet főtitkárával, Ban Ki Munnal.

Nabíl el-Arabi az ENSZ segítségét kérte a misszió megszervezéséhez – mondta Ban Ki Mun február 8-án, szerdán újságíróknak, miután telefonon beszélt az Arab Liga vezető tisztségviselőjével. A világszervezet kész segíteni – közölte az ENSZ-főtitkár, de hozzátette, hogy egyelőre semmilyen kérdést nem döntöttek el.

Az Arab Liga első megfigyelő missziója decemberben utazott Szíriába, létszáma elérte a 165 főt, de az egyre hevesebb erőszakcselekmények miatt a szervezet január 28-án felfüggesztette a csoport működését. Hat Perzsa-öböl menti ország, Marokkó és Jordánia kivonta belőle saját kontingensét, de a többiek még mindig Szíriában tartózkodnak. A liga külügyminiszterei vasárnap találkoznak, hogy megvitassák a misszió kudarcának okait.

Szerdán Szíriában folytatódott a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg ostroma Homsz városa ellen, amelyben nagy számban vannak felkelők. Aktivisták szerint ezen a napon 50 ember halt meg a városban.

„Az a félelmetes kegyetlenség, amely Homszban tapasztalható – tudniillik nehézfegyverekkel lövik a lakónegyedeket – sajnos arra enged következtetni, hogy a helyzet csak súlyosbodni fog" – jelentette ki az ENSZ-főtitkár, és a szíriai elnököt tette ezért felelőssé.

CímkékENSZmisszió