Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ecuadori delegáció Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: az alakulatok felvételei |  2023. július 11. 9:27

Magas szintű ecuadori katonai delegáció látogatott Magyarországra július 2-7. között. A két ország védelmi minisztériuma határozott szándéka, hogy kétoldalú védelmi együttműködésüket szorosabbra fűzze, ennek jegyében a hazánkba érkező küldöttség – élén Franklin Fabián Pico Medina dandártábornokkal, a Nemzetvédelmi Minisztérium képviseletében – július 5-én a Szolnokon települt alakulatokat tekintette meg.

DSC_0001

A haditengerészettől, a szárazföldi erőktől és a kibervédelmi parancsnokságtól delegált dél-amerikai vendégeket az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Simon Zsolt ezredes, dandárparancsnok-helyettes fogadta, majd előadásában bemutatta az alakulatot. A küldöttség a délelőtt folyamán statikus bemutatón megtekintette a Mi-17-es és Mi-24-es helikoptereket, emellett lehetőségük nyílt a Mi-17-es repülőgépszimulátor kipróbálására is. A találkozón Simon Zsolt ezredes a helikopterdandár nevében pajzsot ajándékozott Franklin Fabián Pico Medina dandártábornoknak.

A szakmai látogatást az MH Béketámogató Kiképző Központban, majd a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban folytatták. A központnál Asztalos Lajos őrnagy, megbízott központparancsnok-helyettes fogadta a vendégeket, majd bemutatta az alakulat békeműveleti képzési feladatrendszerét, valamint ismertette a nemzetközi műveletekben, béketeremtő és fenntartó missziókban szerzett magyar tapasztalatokat.