Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi kiképzésen a 3. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái

Szöveg: MH 3. TVE 60. TVZ | Fotó: az alakulat felvételei |  2024. szeptember 10. 15:25

Egyhetes egészségügyi felkészítésen vettek részt az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Mike József 60. Területvédelmi Zászlóalj területvédelmi tartalékos katonái szeptember 2. és 6. között Egerben, az Országos Mentőszolgálat munkatársainak szakmai segítségével.

202409_tartalékosok_egészségügyi_képzése_Eger_MH3TVE (2)

A területvédelmi tartalékos katonák felkészítésének célja, hogy alapvető, szolgálatuk során nélkülözhetetlen egészségügyi ismereteket és elsősegélynyújtási technikákat sajátítsanak el, és szükség esetén képesek legyenek hatékonyan reagálni. Ez a tudás a civil életben is kamatoztatható, így a résztvevők képessé váltak a vészhelyzetekben való gyors és hatékony segítségnyújtásra.

Az Országos Mentőszolgálat szakembereinek közreműködésével a résztvevők nemcsak elméleti oktatásban részesültek, hanem gyakorlati szimulációkon is kipróbálhatták tudásukat. Az oktatók folyamatosan visszajelzést adtak, útmutatásokkal szolgáltak, így a katonák nagyobb magabiztossággal hajtották végre feladataikat.

Az elméleti foglalkozások során a területvédelmi tartalékosok megtanulták, hogyan kell helyesen értékelni a sérülések súlyosságát, milyen lépéseket kell tenni vészhelyzetekben, és hogyan lehet hatékonyan kommunikálni a mentőszolgálattal. A CPR (szív- és légzés újraélesztési) technikák mellett a tananyag része volt sebellátás, sokk-kezelés, valamint különböző egészségügyi állapotok azonosítása és kezelése.

A katonáknak gyakorlatban szimulált környezetben nyílt lehetőségük alkalmazni elméleti ismereteiket, életszerű helyzetekben kellett helyt állniuk, imitált baleseteknél, vagy harctéri sérüléseknél.

„A katonák életmentésből és bajtársiasságból nálunk jelesre vizsgáztak. Igyekeztünk legjobb tudásunk szerint építő jellegű hozzászólással, illetve a civil mentésgyakorlatban már jól kiforrott ellátási elemekkel bővíteni az egészségügyi foglalkozásokat. Bízom benne, hogy a jövőben is számos közös képzésen tudjuk még kamatoztatni ismereteinket” – számolt be a kiképzésről dr. Sipos József mentőorvos.

202409_tartalékosok_egészségügyi_képzése_Eger_MH3TVE (1)