Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légtér a HadERŐ-ben

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. szeptember 10. 13:58

Betekintés a világ legnagyobb helikoptergyártó vállalatának magyarországi üzemébe és a Kárpát-medence légterét ellenőrző medinai légibázisra – az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című magazinműsor legújabb adásában a műszaki szakembereké a főszerep. A szeptember 10-ei adás emellett a katonai humángondoskodással is részletesen foglalkozik.

Medina

„A Kárpátoktól az Adriáig” – 500 kilométeres hatótávban mindent lát a NATO légteret ellenőrző Tolna vármegyei medinai légibázis, hivatalos nevén az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ. Működését nemzetbiztonsági garanciának tartja Vörös István alezredes, a központ radartechnikai főnöke. „A magyar légtér szuverenitásának egyik legfontosabb biztosítéka, hogy az évnek mind a 365 napján tudjuk, mi van a fejünk fölött” – teszi hozzá.

Szekszárd szomszédságából folyamatosan pásztázzák a Kárpát-medence légterét. „Primér radarunk háromdimenziós, vagyis az oldalszög és a távolság mellett a magasság meghatározására is képes, míg a szekunder radar, katonai eszköz lévén, képes a szövetséges és baráti erők felismerésére” – fogalmazott Forgács Gergely százados, a központ radarmérnöke. A bázis másik fő képessége, hogy a mobil radarcsoport bármikor képes kitelepülni különböző technikákkal az ország területén.

Airbus_Gyula

Hazánk katonai technológiai fejlettségét jelzi az Airbus Helicopters Magyarország Kft. működése is. A világ legnagyobb helikoptergyártó vállalata, a francia Airbus két éve nyitotta meg magyar üzemét Gyulán. „A piaci igények megkívánták, hogy növeljük a kapacitásunkat. Idén például 400 ezer alkatrészt fogunk gyártani” – árulta el Olivier Malherbe. A magyarországi cég ügyvezető igazgatója szerint egyszer fordul elő az ember életében, hogy új technológiát, új eljárásokat találhat ki és új gyárat indíthat.

„Kevesen mondhatják el magukról, hogy ilyen modern helikopterek részére készítenek eszközöket, ezért szeretek itt dolgozni. Egész pontosan a mintagyártásba bekerülő alkatrészekre találunk ki olyan technológiát, amivel később szériagyártás végezhető. Ez a folyamat természetesen szoros együttműködést, csapatmunkát igényel” – mondta Kovács István, aki az első gépkezelők között került Gyulára.

nyugdijasok

„Azokról gondoskodunk, akik egykor a hazát szolgálták. Úgy is mondhatnám, hogy a Magyar Honvédség az aktív szolgálat után sem engedi el a katonák kezét” – vallja Csatári Zsanett százados. A veszprémi MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott irodavezetője segélyezésről, rekreációs programokról, nyári szezonban például üdültetésről, illetve nyugállományú katonák végső búcsúztatásáról gondoskodik.

A humángondoskodás szakemberei aktívan együttműködnek a honvédségi nyugdíjas szervezetekkel. Az alakulatoknál kialakult bajtársi kapcsolatok ezekben a szervezetekben tovább élnek. A nyugállományú katonák a hivatásos pályájukat követő éveikben is közösséget alkotnak, a bajtársi szervezetek tagjai saját programokat szerveznek, bekapcsolódnak a Magyar Honvédség által ellátott idősgondozásba.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsor szeptember 10-ei adása itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek
Fokozott_hanghatás_HadERŐ

Már egy éve dübörög a HadERŐ!

2024. szeptember 5. 19:00